БСП поиска Народното събрание да възложи на Сметната палата да

...
БСП поиска Народното събрание да възложи на Сметната палата да
Коментари Харесай

Проф. Вучева: Неуместно е искането на БСП Сметната палата да провери харчовете на кабинета

БСП изиска Народното събрание да разпореди на Сметната палата да направи одит на харчовете на кабинета, които не са били написани в бюджета. Става дума съответно за тези разноски и прехвърляния, утвърдени с разпореждане на Министерски съвет и трансферирани към бюджетите на първостепенните разпоредители. Времето, което Българска социалистическа партия упорства се ревизира, е от 10-и май предходната година до 31-и януари 2018 година. Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия имат учредения да считат, че държавното управление на Борисов е нарушило закона за Бюджета. Жельо Бойчев пък съобщи, че по този начин се харчат пари от остатъка и то изцяло непрозрачно с постановления на Министерски съвет.

Според финансиста проф. Христина Вучева държанието на опозицията не е напълно подходящо, а Сметната палата е длъжна по закон да направи подобен разбор и тя ще го направи, съобщи БНР.

„Тези въпроси можем да си ги задаваме ние хората, публицистите, само че не е обяснимо да си ги задават народните представители, които сътворили цялата тази работа със своите решения. Друг е въпросът, дали експертно можем да разсъждаваме, дали по този начин се прави или не се прави, само че решенията, които са взети можем да ги окачествим като законосъобразни, настрана остава успеваемост и напълно други тематики. Народните представители знаят, или би трябвало да знаят, че по закон всяка година Сметната палата е длъжна и прави обстоен обзор, обширен разбор на осъществяването на бюджета. Те от своя страна са длъжни всяка година да одобряват със свои решения доклада за осъществяване на бюджета. Те това не го вършат, и това е огромна неточност на дневния ред, по този начин да се каже, на Народно събрание – или го вършат с огромно забавяне, или изобщо. Така се подценява тази част от бюджетния развой, наречена приемане на доклада на осъществяването. Сметната палата по закон е длъжна и тя ще направи подобен разбор, т.е не е нужно да се подвига такава шумотевица.“

Според проф. Вучева, с цел да се усъвършенства осъществяването и успеваемостта на бюджета, належащо първо да се прегледат законовите разпореждания, второ да се премине към метод на деяние, който постанова да се съблюдават тези законови разпореждания от страна на изпълнителната власт и трето – да има така наречен изискващ надзор.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР