БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предлагат да се създаде

...
БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предлагат да се създаде
Коментари Харесай

БСП, ОП, ДПС и Воля искат временна комисия за промени в Изборния кодекс

БСП, "Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и "Воля " оферират да се сътвори краткотрайна комисия за промени в Изборния кодекс. Това заяви пред публицисти водачът на ПГ на левицата Корнелия Нинова след среща с представители на всички парламентарни групи без ГЕРБ за възстановяване на изборното законодателство. Разговорът беше иницииран от "БСП за България ".

По време на днешната среща всяка от парламентарните групи, които участваха, без сътрудниците от ГЕРБ, направиха своята оценка, направиха своите оферти за възстановяване на изборното законодателство и излизаме с общо предложение, то е и към сътрудниците от ГЕРБ - дружно на паритетен принцип да излъчим свои представители и да предложим в зала да се сътвори една краткотрайна комисия, която да прегледа всички оферти на другите политически сили, да разиска проблемите и да направи общи оферти за промени в Изборния кодекс, сподели Корнелия Нинова. Обединихме се към това, че не трябва да се трансформира сегадействащата норма за 100-процентово машинно гласоподаване, да търсим вид за машинно броене и за способи за изчистване на описите, добави още тя.

Всички парламентарни групи без ГЕРБ се отзоваха на инициирания от Българска социалистическа партия спор за изборното законодателство

Обединихме се към това, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния развой, които би трябвало да бъдат задоволително добре регламентирани, разяснява и заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той изясни, че има два механизма за решение на казуса - единият е през непрекъснатата правна комисия, като се отвори въпросът с внасяне на съответни промени на Изборния кодекс и оттова да стартира дебатът, а другият механизъм е посредством сформиране на нарочна комисия, каквато е имало и за правенето на този Изборен кодекс. Според него този Изборен кодекс може да бъде поправен посредством нарочна комисия.

Относно концепциите за понижаване на прага или отпадането на преференцията, отпадането на възбраната за разгласяване на социологически данни в изборния ден и на деня за размисъл, Йордан Цонев комeнтира, че не са се обединили по нито един от тези въпроси, просто търсят механизъм да стартират разглеждането им още веднъж. Например не сме се обединили за уседналостта да отпадне, за езика, за един куп проблеми, Вътрешна македонска революционна организация оферират учебен ценз, господин Марешки и той, уточни Цонев в отговор на журналистически въпрос.

Българска социалистическа партия инициира спор за възстановяване на изборното законодателство

Лидерът на "Воля " и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки разяснява, че това е бил един прелиминарен диалог, на който са се сплоти, че един от методите да се търси решение на проблемите е посредством основаване на краткотрайна комисия. Ако всички се обединим към това, на паритетен принцип ще създадем такава комисия и считам, че може да бъде открит консенсус Изборният кодекс да стане работещ и да подсигуряваме почтеност и бистрота на изборите, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР