БСП няма да отстъпи от исканията си звеното за антикорупция,

...
БСП няма да отстъпи от исканията си звеното за антикорупция,
Коментари Харесай

Вяра Емилова, БСП: Законопроектът на ГЕРБ е имитация на борба с корупцията

Българска социалистическа партия няма да отстъпи от настояванията си звеното за антикорупция, което се основава със закона, да има проверяващи функционалности - то да се бори корупцията по високите етажи на властта и ръководителят на новия единен антикорупционен орган да не бъде избиран от Народното събрание, както оферират от ГЕРБ, а от президента, с цел да бъде свободен в следствието на депутати и министри и всички тези, които биха могли да оказват политическо въздействие под формата на парламентарен надзор. Това удостовери в ефира на „ Хоризонт " Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия след вчерашния пленум на управителния партиен орган.

„ Искаме да имаме работещ антикорупционен закон, тъй като възприятието за неправда в България във високите етажи, всички структури продължава извънредно доста да пораства ", добави Емилова и дефинира предлагането на ГЕРБ за антикорупционен закон като „ реплика на битка с корупцията ".

„ Идеята ни е в действителност този орган да бъде в известна степен даже и самостоятелен. Не може държавното управление да назначава ръководителя на този орган, тъй като по този метод в действителност се ускорява възприятието в хората, че несправедливостта продължава. Не може крадецът да вика „ Дръжте крадеца ". Има и още една друга поговорка, която в действителност беше изказвана на нашия Национален съвет, че „ Гарван гарвану око не вади ".

Емилова открои следните разлики сред законодателните планове на левицата и ръководещите: Според предлагането на ГЕРБ антикорупционният орган е планувано да събира информация, да установи административни нарушавания и да издава наставления, само че не е планувано този орган да се бори съответно с корупционните закононарушения, не е планувано също по този начин да има следствия, да се събират материални доказателства и не е планувано по-късно те да се предават на прокуратурата и на съда, не е планувано и да има правдивост, считат социалистите.

Членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия акцентира, че левицата се афишира за орган с проверяващи функционалности и за обезпечено разделяне на управляващите, както и за съвместен надзор сред тях и за пълноценно осъществяване на целия развой - с внасяне на доказателства в прокуратурата и вероятно - на обвинителен акт и присъда.
Емилова напомни, че преди да предложи своя законопроект, партията ѝ е провела редица срещи и диалози с редица структури, които имат отношение към антикорупцията - Съюза на съдиите, Върховния административен съд, Главната прокуратура - а също по този начин и препоръките към Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Вяра Емилова заяви, че през актуалната седмица следва законопроектът да бъде разискван с европейските посланици. Тя отхвърли обвиняванията, че Българска социалистическа партия се обявявала за президентска република и съобщи, че доверието в президента сега извънредно високо.

„ Смятаме, че в случай че има подобен орган, който е към президента, той в действителност ще може да се бори с корупцията по всички равнища ", добави членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР