БСП не е предала на държавния архив стенограмите от ключови

...
БСП не е предала на държавния архив стенограмите от ключови
Коментари Харесай

БСП не е предала на архивите важни стенограми за началото на прехода

БСП не е предала на държавния списък стенограмите от основни пленуми на Централния комитет на Българска комунистическа партия от 1989 година, съобщи bTV.

Непосредствено след рухването на Тодор Живков от власт Политбюро взема решение да анулира порционните пари за "червения " уред. Системата е въведена през 1962 година и е йерархизирана. В продължение на 27 години член на Централен комитет е вземал по 900 лева за храна на месец, а кандидат-член - по 700 лева без индексацията. Тези суми най-често се равняват на 10 стартови заплати.

Най-много е получавал някогашният водач на комунистическата партия, само че в документите не е посочено каква е била сумата.

"Става дума за една нова класа, която е пристигнала да замести буржоазната класа, само че тя де факто се е конструирала като една нова буржоазия с доста повече привилегии ", разяснява началникът на архива доцент Михаил Груев.

До 1989 година висшата номенклатура е имала и привилегията да разполага с обслужващ личен състав - "да поддържат слугини или, както се назовава по-лицеприятно - домашни помощнички, за сметка на бюджета през Управлението за сигурност и защита (УБО) ", прецизират от архивите.

Архивистите са разкрили ненадейно, че Българска социалистическа партия не е предала за предпазване документите, разкриващи истината за събитията директно след 10 ноември 1989 година

Заради боязън от публично неодобрение решението от 22 ноември 1989 година е секретно и остава в загадка. Неизвестни за историята се оказват и детайлите към рухването на Живков.

От Българска социалистическа партия са отказали да отговорят на въпрос на bTV за какво стенограмите не са предадени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР