БСП не е доволна от постигнатия от визитата на премиера

...
БСП не е доволна от постигнатия от визитата на премиера
Коментари Харесай

Нинова: Борисов да иска от българите прошка за провалените енергийни проекти, не от Путин

Българска социалистическа партия не е удовлетворена от постигнатия от визитата на премиера Бойко Борисов в Москва резултат, без значение че той дефинира като огромно достижение сделката за завиване на втората тръба на газопровода " Турски поток " към България.

" От визитата на Борисов и министрите чакахме повече конкретика “, съобщи водачът на социалистите Корнелия Нинова пред публицисти в Народното събрание.

" Добре е, че имаше срещи и на президента Радев, и на премиера Борисов. Чрез тези визити се размразиха връзките сред България и Русия “, уточни тя, само че изрази страдание, че не е имало срещи сред българските министри и техните съветски сътрудници по съответни тематики и съглашения и нищо съответно не е контрактувано.

Според нея действително визитата на Борисов в Кремъл е без резултат за България.

" Мисля, че господин Борисов отиде, с цел да обезпечи газ за хъба " Балкан ", само че нищо сходно не е получил. Замразяването и на " Южен поток ", и на " Белене " явно ще ни коства доста. Господин Борисов се опита да поправи личните си неточности от прекъсването на плановете, само че не съумя. Извинява се и търси амнистия от господин Путин, само че за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите изгоди, за националния интерес на България ", съобщи Нинова.

Тя изрази вяра стартираният разговор сред България и Русия да продължи на всички политически, дипломатически и стопански нива.

Нинова не пропусна и тематиката за възобновяването на градежа на АЕЦ " Белене ", която по-късно денем ще бъде разисквана в парламентарната енергийна комисия. Тя ще прегледа отчета на енергийния министър Теменужка Петкова с разновидностите за рестарт на нуклеарния план и искане за събаряне на наложения през март 2012 година мораториум от Народното събрание върху градежа.

Бъдещата атомна централа, която се планираше да се построи по съветска технология също бе разисквана при диалога на Борисов с съветския президент Владимир Путин преди ден, който съобщи, че Москва е подготвена да се върне в плана на пазарна основа.

" Замразяването и на „ Южен поток “, и на „ Белене “, явно ще ни коства доста за националния интерес, както виждаме от тези диалози “, разяснява Корнелия Нинова.

" Руската страна е подготвена да се включи, само че едвам откакто България си обясни какво желае. Нашето държавно управление очевидно още не е изяснило. Очакваме да внесат най-малко отпадането на мораториума, с цел да създадем първа стъпка “, уточни тя.

Нагласите в парламентарната енергийна комисия обаче са по-скоро да се даде мандат на държавното управление да договаря със стратегически вложител за включване в АЕЦ " Белене " и чак по-късно да се смъкна мораториумът.

Нинова уточни още, че празните приказки явно не работят, а би трябвало да се дадат съответни сигнали. Тя разяснява също по този начин, че всички решения на българското държавно управление се слагат под изискване – в случай че Европа позволи, в случай че българското държавно управление реши да размрази плана.
" Има доста условности, доста незнайни, никаква изясненост “, посочи Корнелия Нинова.

Междувременно водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска чуване на премиера Борисов в Народното събрание по отношение на резултатите от срещата му с съветския президент Владимир Путин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР