БСП настоява да не се бърза с приватизацията на Общинска

...
БСП настоява да не се бърза с приватизацията на Общинска
Коментари Харесай

БСП настоява да не се бърза с приватизацията на Общинска банка

Българска социалистическа партия упорства да не се бърза с приватизацията на Общинска банка. Това оповестиха на брифинг в Народното събрание столичните общински съветници от Българска социалистическа партия и депутати от левицата.

Българска социалистическа партия в София постоянно е била срещу приватизацията на този по този начин скъп актив на столицата, наименуван Общинска банка, означи ръководителят на Софийската организация на Българска социалистическа партия и общински консултант Калоян Паргов. Той уточни, че групата на Българска социалистическа партия ще гласоподава против тази приватизация на идното съвещание на Столичния общински съвет на 21 декември. Има единствено един явил се участник, с което считаме, че ползата на софиянци няма по какъв начин да бъде предпазен против цената, която той ще предложи, аргументира се Паргов. Затова той изиска процедурата да бъде спряна и да бъде оповестена още веднъж.

В отговор на въпрос Паргов посочи, че компанията, която кандидатства за закупуването на Общинска банка, е записана в Лихтенщайн, и зад нея стоят притежатели австрийски жители.

Ние не сме сигурни кои са купувачите, разяснява депутатът от левицата Румен Гечев. Той уточни, че компанията е посредническа, и зад нея има стотици вложители, които не се знае кои са. От Българска социалистическа партия подозират, че е прекомерно допустимо зад тези хора да стоят български физически или юридически лица, които най-вероятно не са доста надалеч от властта.

Гечев уточни, че тези, които купуват Общинска банка, купуват над 67 % т.е. преодоляват възможна блокираща квота. Те ще получат една подготвена банка с лиценз и могат да усилват капитала, колкото си желаят, т.е. евентуално тази банка може да стане една огромна банка, която освен да оперира на общинския пазар, само че да се намеси в първите няколко банки, контролиращи банковата система на България, разяснява той.

От Българска социалистическа партия ще насочат запитване до управлението на Българска народна банка, което, по думите на Гечев, е длъжно да стигне до отговора на въпроса кой стои зад тези купувачи. Социалистите желаят и инспекция от ДАНС. Ще следим тази договорка под лупа, разяснява Гечев и още веднъж уточни, че най-добре е да не се бърза, а да се организира действителен конкурс с повече участници.

Социалистите се оповестиха и против повишението на цената на водата в столицата. За повторно ни се предлага повишение цената на водата против едни обещания за вложения, откакто една трета от София е без канализация и качеството на водата е на ниско ниво, 50 % са загуби, а това е ангажимент на концесионера, разяснява Калоян Паргов, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР