БСП изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев – пита

...
БСП изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев – пита
Коментари Харесай

БСП пита Гешев какво е станало с разследването на оградата по българо-турската граница

БСП изпрати писмо до основния прокурор Иван Гешев – пита го какво е станало с следствието на оградата по българо-турската граница. На брифингв коридорите на Народното събрание водачът на партията Корнелия Нинова напомни че преди 5 години левицата е сезирала предходния основен прокурор Сотир Цацаров за нарушавания и злоупотреби.

През 2017 година от Българска социалистическа партия подават сигнал за нарушавания при построяването на оборудването по границата ни с Турция до основния прокурор Сотир Цацаров и до тогавашния ръководител на Държавна организация „ Национална сигурност ” Димитър Георгиев.

Корнелия Нинов посочи, че сигналът се базира на изказвания на тогавашния вътрешен министър Пламен Узунов, който е съобщил, че вместо двуредова ограда е била издигната едноредова.

Нинова разясни, че по това време ръководи Бойко Борисов.

След подадения сигнал през 2017 година от Българска социалистическа партия не са получили съответна информация какво се е случило. През 2020 година питането се насочва към Иван Гешев,а отговорът е, че има формирано досъдебно произвеждане по сигнала, което до този миг не е завършило. поради това от Българска социалистическа партия още веднъж насочат въпроса си какво става с следствието при явни обстоятелства за престъпления, за платени суми, за неизправни уреди.

Нинова дефинира и като „ безусловно безплодно ” днешното чуване на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" При целия този голям напън българската полиция се оправя доста добре с него, само че, за жалост, нашите гранични служители на реда пазят с телата и заплащат с телата си цената на това, че границата не е добре механически обезпечена ", разяснява министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на чуването в Народното събрание.

Той уточни, че са подхванали всички ограничения, тъй че техниката да оказва помощ на граничните служители на реда и да ги пази, " тъй че не те да станат цели и загради с телата си “.

„ Още преди доста години е трябвало да се попълни щатът в Гранична полиция. Разходите за платения ексклузивен труд сочат, че по-евтино щеше да бъде да се попълнят изчезналите бройки с готови и подготвени гранични служители на реда, които за 10 години щяха да са на извънредно високо професионално равнище. Предложихме увеличение на щата с Гранична полиция с 1260 индивида “, добави той.

„ След това се установи липса на коли, които да обслужват 30-километровата наша зона на отговорност. Стартирахме публични поръчки за това, само че и част от сегашните коли са в тежко положение. Необходими са високопроходими коли, а не такива с 300 коня мотор, подобаващи за пътища, тъй като моторите им не устоят повече от 25 хиляди км “, изясни министърът.

От ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия желаеха оставката на министър Демерджиев с претекстове, че вътрешното министерство не се оправя с защитата на границата и мигрантския напън.

В сряда той съобщи, че ще си я подаде, самоако тя бъде поискана от президента Румен Радев.

В коридорите на Народното събрание министър Иван Демерджиев разяснява, че има увещание от турския си сътрудник, че следствието с убития служител на реда на границата ще завърши оптимално бързо и обективно.

Демерджиев посочи, че всекидневно получава информация за хода на следствието, като дейностите на управляващите са в цялостна съгласуваност. Той напомни, че е основана непрекъсната работна група, която да се занимава с проблемите на българо-турската границата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР