БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с

...
БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с
Коментари Харесай

Бившият депутат Боян Папазов: През 1991 г. БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия

" Българска социалистическа партия искаше 3 март за народен празник поради връзката с Русия при разискването в 7-ото Велико народно събрание ", сподели пред БНР тогавашният национален фаворит Боян Папазов от Съюз на демократичните сили, прочут наш драматург и сценарист.
 
" Доколкото си спомня Петър Младенов смени датата март 1990 година Нещата бяха значително предрешени. Нямаше метод тогава Българска социалистическа партия да не се отърве от 9 септември. Изразявам моето отношение, доколкото съм израсъл в дома на историк и съм писал пиеси за значими моменти за нашата история, което значи, че съм прочел всичко, което се позволяваше тогава. Съединението – 6 септември, е датата за народен празник, когато нашият народ прави акт, срещу желанието на Великите сили ", сподели Боян Папазов.
 
И описа обстоятелства, които ги няма в учебниците: 
" Първо има едномесечно прекъсване на войната - Одринско съглашение, месец преди подписването на Санстефанския контракт, има изчакване от месец да стане 19 февруари, тъй като той е доста значим за царя Александър II. На 16 февруари той анулира крепостното право където 70% от популацията са били крепостни, по тази причина  го назовават Освободител. Също на 19 февруари той бива коронясан, прави му се ихтибар. Така че всички, които боготворят Трети март би трябвало да решат за себе си. Това, че няма да има огромна българска страна се взема решение авансово ".
 
" Съюз на демократичните сили тогава беше в съпротива и бяхме по малко от Българска социалистическа партия и това е обяснението. Българска социалистическа партия несъмнено искаше 3 март поради връзката с Русия ", показа Боян Папазов за разискването в пленарна зала, през 1991 година, датата на националния празник.
 
 Папазов разяснява речта на президента Румен Радев през 2023 година на Шипка - " Трети март е алена линия ": " Той има зад тила си силата на незнанието. Освен това господин президента, да ме елементарни, само че аз работя с българския език, това ми е инструментариума, само че неговите речи са изтъкани от клишета, не знам кой му ги написа. Няма зрънца ", разяснява Папазов.
 
За публичния диалог за датата на националния празник Боян Папазов счита, че " това е на необразованите с леви убеждения у нас, които – вижте отношението към войната в Украйна, това също приказва и това е повода да се задействат тези диалози ".
 
Неговият мотив за народен празник да бъде Съединението – 6 септември, е, " тъй като го вършим против желанието на всички велики сили ".
 
" Когато се гласуваше през 1991 година аз гласувах за Съединението, тъй като за мен става дума за единство и т. н. Да не забравяме тези две денонощия преход, които тези хора го вършат с цървулите от турската граница до Сърбия и какво става след това – побеждаваме, тогава се прочува България – Чардафон Велики и неговата чета ", безапелационен бе Папазов.
 
За него " русофилството е също стока ". 
" Как се продава когато е преференциално и по какъв начин се задържа когато се чака да ѝ се качи цената. След освобождението чорбаджийската партия - консерваторите клепат революционерите - лудите глави, че са анархисти и Русия се ужасява, и те съумява - демократичната партия бива краткотрайно отстранена. Това нещо го има и по-нататък. И сега през днешния ден имаме партии, които търгуват с русофилството и сполучливо ", счита Папазов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР