БСП и Възраждане събраха нужния брой подписи и сезират Конституционния

...
БСП и Възраждане събраха нужния брой подписи и сезират Конституционния
Коментари Харесай

БСП и Възраждане събраха гласове, сезират КС за оръжието за Украйна

БСП и " Възраждане " събраха нужния брой подписи и сезират Конституционния съд за решението да дадем  оръжие за Украйна.  

„ Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за оповестяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под настояването са се подписали 50 народни представители - 26 от „ Възраждане ” и 24 от Българска социалистическа партия. Документът към този момент е импортиран в деловодството на съда ”, оповестиха от пресцентъра на „ Възраждане ”.

По-рано през днешния ден в „ Държавен вестник ” беше оповестен Указът за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че ще сезират Конституционен съд, само че не им доближават подписи и по тази причина са изпратили писмо-покана до „ Възраждане ” да се включат в нея. „ Ако това не се случи, ще сезираме омбудсмана ”, сподели тя и добави, че левицата ще употребява всички способи по закон и ще положат всичко по силите си, с цел да спрат този контракт.

Не закъсня и отговорът на президента Румен Радев, който разяснява отхвърли си да наложи несъгласие на Указа за военна помощ за Украйна и желанията на Българска социалистическа партия да сезира Конституционен съд: „ Съгласно нормативната уредба, налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по подписан към този момент интернационален контракт. Тоест, ветото е безусловно безпредметно. Сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт, е невероятно ”, уточни президентът.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР