БСП и Да, България искат правителството да излезе с официална

...
БСП и Да, България искат правителството да излезе с официална
Коментари Харесай

Опозицията пита Борисов за искането на Ердоган за ревизия на договор от 1923 г.

Българска социалистическа партия и " Да, България " желаят държавното управление да излезе с публична позиция по изказването на турския президент Реджеп Ердоган за преразглеждане на контракта от Лозана от 1923 година

Позицията на Ердоган " генерира напрежение " и въздейства отрицателно върху стабилността и сигурността в целия район, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Нека бъде зачитано интернационалното право и правилата на равнопоставеност и добросъседство ", добави тя.

" Продължава да няма публична българска реакция на следващата поръчка на Ердоган за прекрояване на границите в района, нито на уеб страницата на Министерство на външните работи, нито на фейсбук страницата на премиера. Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той в действителност е външен министър, само че въпреки всичко. Иначе, България поема председателството на Европейски Съюз и се гласи да стане водач на Балканите... Корупцията изяде суверенитета ", написа във фейсбук и ръководителят на " Да, България " Христо Иванов.

Въпросът за проверка на контракта от Лозана от 1923 година беше подложен от турския министър председател Реджеп Ердоган в навечерие на историческото му посещаване в Атина. Гръцкият президент Павлопулос и министър председателят Алексис Ципрас изрично и обществено се оповестиха освен срещу инспектиране на контракта, само че даже и срещу концепцията той да бъде предмет на диспути.

Лозанското съглашение от 1923 година е резултат от войната сред Турция и Гърцияи урежда териториалните граници на двете страни и граничната вадичка сред Турция и България. Тогава се взема решение, с изключение на сегашен Измир да бъде включен в рамките на Турция, а черноморските проливи да бъдат свободна зона за комерсиалните кораби.

До момента министър председателят Борисов не е коментирал позицията на Турция. В същото време Ердоган похвали българският министър-председател за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общностиу нас. Двамата ще открият ремонтираната Желязна черква в Истанбул на 7 януари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР