БСП е готова да участва в разговори за съставяне на

...
БСП е готова да участва в разговори за съставяне на
Коментари Харесай

Румен Гечев: Преговори с Газпром не са условие за нов кабинет, но били в интерес на страната

БСП е подготвена да взе участие в диалози за сформиране на ново държавно управление в границите на настоящия парламент, макар някои външнополитически разминавания с останалите сътрудници. Нов мандат за сформиране на ръководство ще получи претендент за министър председател от " Продължаваме промяната ", откакто вотът на съмнение против кабинета на Кирил Петков бе сполучлив и той ще подаде оставката си през днешния ден. За концепциите и претенциите на социалистическата партия описа депутатът Румен Гечев пред Нова тв.

Според икономиста от Българска социалистическа партия би трябвало да се образува ново държавно управление, само че това да стане в границите на някакви правила и граници, които да са в основата на българския интерес. Пример за подобен интерес съгласно Гечев е договорът с съветската компания " Газпром ". Той подлага на критика решението на кабинета " Петков " да прекъсне работа с компанията, макар че съветският газов колос едностранно приключи доставките на синьо гориво за България при съществуване на настоящ до края на годината дълготраен контракт. В него е записано, че заплащанията са в евро, само че Кремъл пожела валутата да е рубли. Българската страна отхвърли поради липса на гаранции. Впоследствие компании и страни, съгласили се да отворят сметки в съветска валута, също останаха без съветски газ.

Гечев обаче сподели, че доста от европейските страни са се съобразили с условията на Кремъл и не престават да държат " Газпром " като конкурентна компания снабдител.

„ Водещата стопанска система на Европа – немците - въртят, сучат, вършат политически изявления, само че не прекъсват. Променят си и схемата на заплащането французи, италианци, испанци – значи ние да се вършим по-католици от папата - това не е в интерес на България “, твърди депутатът от левицата.

Гечев изясни, че договарянията с " Газпром " не могат да бъдат изискване за сформиране на ново държавно управление, защото „ Българска социалистическа партия в никакъв случай не е била и не е търговски представител на компания от Русия, Щатите или от Пакистан “. Той сподели, че от партията приветстват диверсификацията, само че желаят българската стопанска система да има благоприятни условия за конкуренция и налични цени. (Газовите доставки за Германия също бяха фрапантно понижени през главния газопровод " Северен поток-1 ", а преди дни бе обявено, че Италия е понижила зависимостта си от съветските енергийни източници на 25% - б.р. )

Народният представител предизвести, че ръководещите сътрудници би трябвало да са деликатни с тематиките за външната политика и съобщи " кардиналната позиция " на Българска социалистическа партия, която желае да се поддържа добър баланс в това отношение.

" Ние не сме про- този или оня, само че ние сме срещу елиминирането на съперници ", сподели той.

Освен към държавното управление, Гечев имаше какво да каже и към президентската институция, която все по-остро подлага на критика премиера в оставка Кирил Петков и неговите министри, измежду които е и ръководителят на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система Корнелия Нинова. В събота президентът Румен Радев разяснява рецензиите по негов адрес, че е " доста мощно срещу " даването на оръжия за Украйна през трети страни (държавният глава беше срещу България да изпрати директна военна помощ на Киев, болшинството в Народното събрание с поддръжката на Политическа партия поддържа това и страната ни не дава директно оръжие. Но като страна, която търгува с оръжие обичайно, изнася за партньорски страни в Европейски Съюз - б.р.). Радев уточни, че в изявление за английския " Гардиън " Петков - в опита си да удари по президента поради позициите му за Украйна, е " прострелял госпожа Нинова ", която оглавява комисията по изнасяне на оръжия и с чийто автограф се утвърждават решенията.

По този мотив, Румен Гечев разясни, че подписът на Нинова е " последният " във вземането на сходни решения и акцентира, че в структурата на комисията по оръжията влизат и представители, назначени непосредствено от президентската институция.

„ Когато имаш представители в комисията, да твърдиш, че нещо не е редно и то през някакви талибани, през някакъв Афганистан, това просто опонира на здравия разсъдък “, сподели Гечев.

Той уточни, че Българска социалистическа партия има искания за " джентълменско отношение " към нея от страна на президента и помоли институцията " да не се бърка " във вътрешните работи на левицата и да не слага партията в условия, в които да се оправдава за неща, " които опонират на обстоятелствата и интернационалната процедура “.

Според Гечев споровете сред редица политически субекти и Българска социалистическа партия не са по никакъв начин персонални, а са " сериозна политическа борба ".

" Българска социалистическа партия е проблем за някой хора, защото все още Българска социалистическа партия е единствената някогашна соц комунистическа партия, която взе участие във властта и е на политическия терен в Източна Европа. И някои хора не се помиряват с това и се пробват да ни основават проблеми “, изясни депутатът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР