БСП, ДПС, ВМРО и “Воля” се събраха на работна среща,

...
БСП, ДПС, ВМРО и “Воля” се събраха на работна среща,
Коментари Харесай

Всички, без ГЕРБ, искат комисия за ремонт на Изборния кодекс и машинно гласуване

БСП, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и “Воля” се събраха на работна среща, на която взеха решение да предложат да се сътвори краткотрайна комисия за промени в Изборния кодекс. На срещата, свикана от Българска социалистическа партия в Народното събрание, нямаше представители на ГЕРБ. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели след дебата, че концепцията е комисията да е на паритетен принцип, която да прегледа проблемите и да предложи решение.
Йордан Цонев (ДПС) посочи, че диалогът е бил прелиминарен, без единодушието на парламентарните групи, а участниците в него са обсъждали и вид ремонтът на изборните закони да мине през непрекъснатата правна комисия. Той държеше да посочи, че партиите не са се обединили към нито един въпрос, а единствено “около това, че има проблем”. От думите ми се разбра, че Движение за права и свободи продължава да желае да отпадне условието за уседналост за локалните избори и възбраната за пропаганда на различен език с изключение на български.
Вътрешна македонска революционна организация, която беше показана от депутата Александър Сиди, и водачът на “Воля” Веселин Марешки са предложили учебен ценз за гласоподавателите. Всяка група сложи проблемите, не сме се обединили към нищо с изключение на да стартираме пътя на измененията, сподели Цонев.
Според осведомени всички партии са се оповестили за наложително машинно гласоподаване, за да отпадне опцията за операция на резултатите при броене. Не е наложително машините да са от същия вид, каквито бяха наемани до момента, а може да са вид, в които машината брои авансово попълнени бюлетини. Машинното гласоподаване за локалните избори беше анулирано от Народното събрание за локалните избори с претекст, че били прекомерно комплицирани.
Резултатите от локалните избори демонстрираха, че те са комплицирани и за гласоподаване с хартиени бюлетини, защото има над 600 000 недействителни бюлетини на първи тур. Над 430 000 от тях са оповестени за невалидни, защото са с маркиран избор за преференция без да е определена партия. За да се вкара всеобщо машинно гласоподаване, би трябвало да се изчистят всички незнайни, като кой ще ги сертифицира, одитира и какъв вид ще са машините и да са държавна благосъстоятелност, защото наемането е прекомерно скъпо, изясни народен представител. Точно това бяха претекстовете на Народното събрание и ЦИК за анулацията на машинното гласоподаване за отминалите локалните избори.
Партиите към момента не са изяснили всичките си хрумвания за промени в изборните закони, които този път имат шанса да бъдат правени надалеч от идните избори, а не в последния миг, каквато е традицията. Следващите постоянни избори са постоянните парламентарни, които би трябвало да са при започване на 2021 година
Българска социалистическа партия ще предложат осъвременяване на изборните описи и даже имат хрумвания за въвеждане на дейна изборна регистрация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР