БСП да обедини всички вляво и в центъра, и да

...
БСП да обедини всички вляво и в центъра, и да
Коментари Харесай

Станишев: За България е по-добре да има правителство - с ясни приоритети и прозрачна формула на властта

Българска социалистическа партия да сплоти всички вляво и в центъра, и да стане опция на сглобката

„ Откривам повече разлики в сравнение с прилики сред днешната политическа обстановка и образуването на обединението през 2005 година Сегашните ръководещи дълго мълчаха, а след това изприказваха тежки думи, тишината е по-голям другар на договарянията. При образуването на Тройната коалиция преговаряхме дълго време – към 60 дни, само че то ни беше нужно, с цел да създадем ясна формула за сполучливо ръководство “, съобщи Сергей Станишев в предаването „ Тази неделя “ на bTV.

„ На първо място са ясните управнически цели, които дават смисъл на обединението и обосновават полезността за обществото. Нашето държавно управление беше на европейската интеграция, икономическия напредък и обществената отговорност. И за времето на мандата постигнахме всичките си цели: България стана пълновръстен член на Европейски Съюз през 2007 година, имахме стопански напредък от 7% във всяка година от ръководството, 24 милиарда евро задгранични вложения и 350 000 нови работни места. Пенсиите и приходите на хората се усилиха съвсем двойно.

Имаше ясно квотно систематизиране на властта – никой не беше напълно удовлетворен, само че беше по-почтено пред гласоподавателите. Сега виждаме изначално дебалансиране “, съобщи Станишев.

По думите му са значими правила за разпределението на позициите – „ Бяхме доста подложени на критика за формулата 8-5-3, само че тя изглади несъгласията посред ни и беше доста по-почтена пред гласоподавателите – властта се разпредели съразмерно на гласовете на всяка партия. Сега виждаме изначално дебалансиране на връзките – държавното управление беше излъчено с втория мандат, ПП-ДБ имаха министър председател и всички министри, с изключение на Мария Габриел, а ГЕРБ е най-голямата партия “, разясни някогашния министър председател.

На трето място той видя като значимост механизъм за взимане на решения.

„ При нас работеше Политическият съвет на обединението, беше немислимо протичащото се в този момент – водачите да не си подвигат телефона “, разяснява Станишев и уточни, че е имал сложни моменти на гневно опълчване с Борисов,  само че постоянно, когато се отнасяло до национални ползи – било като водач на опозицията, било като президент на ПЕС – са имали добра връзка.

Без волята на тримата водачи, ползите на партиите можеха да раздерат обединението през 2005 година

„ Но най-важни за съдружното ръководство са взаимното почитание и доверието. Не ги виждаме сега. През 2005-2009 година ползите на партиите щяха да раздерат обединението, в случай че не бяха тримата водачи. Без волята на царя, който е институционален човек, най-вероятно въобще нямаше да има държавно управление. Знакова е и ролята на премиера – би трябвало да разглеждаш и приемаш всички министри като свои, не може да се позволява разнобой в ръководството. Ще дам образец – през 2007 година за мен щеше да е най-лесно да застана на страната на учителите, които не одобряваха промяната на министъра на образованието от Национална движение „Симеон Втори" и да го хвърля на вълците. Но това не беше вярно, седнахме дружно и предложихме решение, годно и до през днешния ден. “

Попитан дали Мария Габриел би била добър министър-председател, Станишев отговори, че „ тя има престиж в Европа, което е значимо за България сега, както и съдружна просвета – да не забравяме, че и Европейска комисия е коалиция – там има комисари от разнообразни страни и партии. Човек с упоритост и персонален интегритет. Това, което се изговори, минава границите освен сред сътрудниците в ръководството,  неприемливо е даже сред ръководещи и съпротива. “, разяснява някогашният президент на ПЕС.

Помолен за прогноза за развръзката през идната седмица, евродепутатът съобщи, че е „ мъчно да се влезе в главата на толкоз доста водачи, само че институционално за България е по-добре да има кабинет – би трябвало доста работа по еврозоната, Шенген и ПВУ. Не е обикновено за 3 години да имаме шест избора. Важна е политическата воля. Всяка партия желае да има оптимално посланичество във властта, само че не може всичко да се свежда до постове. Стана ясно обаче, че разковничето е точно в това систематизиране – на регулаторите и в прокуратурата. “

В Българска социалистическа партия се загуби диалогът, води се революция

На въпрос дали е „ бузлуджанец “, Станишев сподели, че „ всеки член на Българска социалистическа партия е бузлуджанец, тъй като Бузлуджа е знак, събор, празник, на който се събират всички леви хора.

„ Поздравявам софийската организация за организирането на сходна среща, тъй като в Българска социалистическа партия се загуби диалогът. Атмосферата в една партия постоянно се основава от управлението, само че от 5-6 години в Българска социалистическа партия се води революция, търси се врагът с партиен билет. Разкол има към този момент освен в Националния съвет и в Конгреса, придвижи се и в структурите по места. Вместо да помислим по какъв начин Българска социалистическа партия да върне доверието на гласоподавателите, ние водим борби между тях. “

Българска социалистическа партия да сплоти всички вляво и в центъра и да стане опция на сглобката.

„ Разбирам тезата на партията, че това ръководство е изчерпано и са нужни предварителни парламентарни избори, само че подготвени ли са Българска социалистическа партия и лявото да станат опция на сглобката? “, уточни Станишев и сподели, че в този момент е моментът да се търси обединяване в ляво-центъра.

„ През 2019 година имахме петима евродепутати, през 2024 година в най-хубавия случай – двама – след преразпределението. От какви позиции да претендираме за ръководството? Важно е Българска социалистическа партия да прояви инстинкт за самозапазване, да се върне към политиките си, към гласоподавателите си, тогава ще има по-добро посланичество и на изборите за Европейски парламент. Можем да предложим решения за работещите, случват се трансформации – зелена, цифрова, демографска и те би трябвало да бъдат предпазени в целия Европейски Съюз. “


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР