БСК внесе в Националния съвет за тристранно сътрудничество своите становища

...
БСК внесе в Националния съвет за тристранно сътрудничество своите становища
Коментари Харесай

БСК със становища по проектобюджетите на РБ, ДОО и НЗОК за 2023 г.

БСК внесе в Националния съвет за тристранно съдействие своите мнения по проектобюджетите за 2023 година на Република България (РБ), Държавното публично обезпечаване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В мненията се показва кардинална поддръжка за показаните законопроекти, доколкото България се намира в изключителна обстановка, в която в средата на 2023 година страната действа на база на бюджетната рамка за 2022 година, чието деяние беше удължено два пъти в границите на предходните 6 месеца.

Същевременно:

БСК показва съществени запаси към заложените макроикономически параметри в Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) и в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, както и към редица оферти за промени в други закони, съдържащи се в преходните и заключителни разпореждания на ЗДБРБ, в това число: погашение на трудови хонорари от междинни и огромни предприятия, и дивиденти само по банков път, както и с опцията за незаплащане цената на доставката/продажбата при ресторантьорски и кетъринг услуги при неиздаване на фискален бон; ограничения в региона на фискалния надзор на артикули с висок фискален риск, водещи до нова административна тежест при артикули с висок фискален риск и основни разноски за бизнеса.

С оглед късите периоди по правене на сегашния план на ЗДБРБ за 2023 година, в него не са заложени промени в провежданите политики. В този смисъл, БСК чака оферти за редица промени, които да намерят отражение в границите на полемиките на бюджетната процедура за 2024 година, включително: прекосяване към действително програмно бюджетиране; административна реформа; опазване на модела на данъчното облагане; смяна в така наречен механизъм за установяване на минималната работна заплата (МРЗ), открит при започване на 2023 година в член 244 на КТ; децентрализация на обществените финанси; установяване на размера на таксата за битови боклуци на база количество; ограничения, стимулиращи вложенията, и промени, осигуряващи удобна бизнес среда; стимулиране на брутните частни вътрешни инвестиции; ограничения, стимулиращи фирмите да влагат в така наречен зелен и цифров преход. Вижте цялото мнение по отношение на бюджета на Република България ТУК.

Според БСК, налице са тревожни трендове, в следствие от политически решения, които се отклоняват от правилата, върху които е построена осигурителната система. С плана за Закон за бюджета на ДОО за 2023 година се основават условия за последователно увеличение на недостига през идващите години, без да се планува промяна на системата, която да подсигурява финансовата й резистентност. Наложителен е спор за дълготрайното стабилно финансиране на пенсионната система, с оглед предвидимост за обезпечените лица и повишение на доверието в нея. Вижте цялото мнение по отношение на бюджета на ДОО ТУК.

Общата оценка на БСК за плана за Закон за бюджета на НЗОК за 2023 година е, че той не основава условия за реформиране на системата и за възстановяване качеството на здравното обслужване на популацията. С този бюджет се възпроизвежда обстановката през 2022 година, с което се основават условия да се задълбочат деформациите и недоволството от работата на системата. Вижте цялото мнение по отношение на бюджета на НЗОК ТУК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР