БСК се въздържа от подкрепа и на предложенията, свързани с

...
БСК се въздържа от подкрепа и на предложенията, свързани с
Коментари Харесай

Бизнесът: Вдигането на данъчната оценка на имотите цели по висока такса смет

БСК се въздържа от поддръжка и на предложенията, свързани с понижаване на прага за заплащания в брой, както и наложително погашение по банков път на хонорари на чиновниците и въвеждане на наложителна опция за възнаграждение посредством терминален ПОС в ресторантьорския отрасъл. Това се споделя в мнение на работодателската организация по импортираните промени в данъчните закон в Народното събрание.
 
БСК обръща внимание, че осъществяването на заплащания единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка за суми над 5 000 лв., както и изплащането на трудови хонорари единствено по банков път изисква авансово добре развита инфраструктура на територията на цялата страна – банкомати, които се обслужват постоянно и в най-малките обитаеми места, ПОС-устройства, интернет съгласуваност, налични банкови такси за търговците и жителите.

В допълнение, комерсиалните банки поддържат висок размер както на таксите преброяване, внасяне и изтегляне на суми в брой, по този начин и на таксите за инсталиране и комисионите за всяка обособена транзакция на ПОС терминал, платими от търговците. Относно разпознатите проблеми и отрицателни резултати от използване на новия режим на финансов надзор на стоките с висок фискален риск (СВФР),

БСК упорства за отпадане на задължението за обявление на предстоящ час на доставка - огромните дистанции, непредвидимият престой на границите, доставката до няколко клиента прави на практика невероятно предугаждане на предстоящ час за доставка; Отлагане действието на новите условия във връзка с СВФР до въвеждане на автоматизирана система, която да дава отговор на размера регистрации и установените пропуски.

По Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) БСК припомня, че според настоящите разпореждания на закона, определянето на такса „ битови боклуци “ става на база данъчна оценка на парцела или балансова стойност на активите. По този метод таксата действително съставлява втори заможен налог. Наредбата на Министерския съвет, регламентираща изчисленията на Твърди битови отпадъци, към момента не е реалност – упованията са това да стане до месец март 2024 година, с цел да могат общините да я ползват от 2025 година Предложените промени за актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години явно целят повишение на Твърди битови отпадъци, което БСК не може да поддържа в изискванията на актуалната методика за нейното пресмятане.

БСК упорства, ако предлагането бъде подкрепено, то да влезе в действие не по-рано от влизане в действие на наредбата.
 istock istock
Камарата показва кардинална поддръжка по отношение на предлагането за синхронизиране на прага за наложителна регистрация по ЗДДС с размера на оборота, като изискване за използване на патентен налог, както и разширение на обсега на лицата, подлежащи на облагане с патент - с юридическите лица, осъществяващи активност като заведения за хранене и развлечения. Мярката е ориентирана към понижаване на административната тежест за дребния бизнес и ориентиране на спомагателни доходи към общинските бюджети. В същото време, БСК обръща внимание, че се планува прагът за наложителна регистрация по ЗДДС да се увеличи от 100 хиляди лв. на 166 хиляди лв., считано 1 януари 2025 година, което допуска следващо синхронизиране на ЗМДТ и ЗДДС.

Вдигат данъчната оценка на парцелите

По Закона за налога върху добавената стойност  (ЗДДС) БСК поддържа препоръчаното удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно и упорства за удължение на периода за използване на понижената ставка и във връзка с бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “, както и за опазване на понижената ставка за прилагане на спортни уреди (фитнес услуги). БСК поддържа препоръчаните промени в член 33, алинея 3 от ЗДДФЛ по отношение на определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, в това число и виртуални валути, както и от търговия с задгранична валута да се приспадат 10 на 100 нормативно избрани разноски.
 istock istock
По Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) БСК се въздържа от поддръжка на предлагането за разширение на обсега на облагаемите приходи от трудови правни отношения с авансово неопределени парични заплащания. Според БСК, препоръчаната формулировка в т. 65 от ДР не изключва авансово неопределени спомагателни парични заплащания за положително обслужване от жители към чиновници на държавната и общинската администрация, в това число Национална агенция за приходите, КАТ, ГИТ и други, нито планува ограничаване сходни заплащания да бъдат желани от жителите.

Това не може да бъде законна цел на закона, доколкото основава предпоставки за узаконяване на корупционни практики. БСК не поддържа и предлагането за данъчно облекчение за приспадане от общата годишна данъчна основа на 0,5 на 100 от платения Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от фискални и систематични бонове, регистрирани в Национална агенция за приходите. Не получава поддръжката на БСК и предлагането за приравняване на гражданските контракти към трудовите – БКС упорства предлагането да бъде оттеглено като несъобразено с редица закони и създаващо условия за случайно пояснение, безпорядък, неустановеност и непредвидимост за работодателите. Цялото мнение вижте ТУК.

По Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) БСК се въздържа от поддръжка на въвеждането на финансов тласък за лицата, които подадат информация, съдържаща съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях по отношение на укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества. Аргументите на БСК са свързани с това, че сходни разпореждания има в редица други нормативни актове и понастоящем приходната администрация разполага с богат инструментариум, който е в положение да обезпечи ефикасен надзор върху събираемостта на данъчните доходи, без да нужна уредба на спомагателни финансови тласъци.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР