Брюкселската гара Midi, някога величествен вход към Белгия, се превърна в гнойна рана на нацията

...
Белгия призна, че основният й железопътен портал се е превърнал
Коментари Харесай

Белгия призна, че основният й железопътен портал се е превърнал в гнойна рана на злоупотребата с наркотици , бедност и насилие

От RAF CASERT Associated Press и SYLVAIN PLAZY Associated Press 7 септември 2023 г., 14:40

БРЮКСЕЛ -- Белгия призна в четвъртък, че основният й железопътен портал, брюкселската гара Midi се превърна в гнойна рана от злоупотреба с наркотици, бедност и насилие, което е основно петно ​​върху нация, която се готви да поеме председателството на Европейския съюз.

Правителството обеща да се заеме с проблема, но някои критици казват, че действията идват твърде късно, докато други казват, че всяка операция по почистване само ще засили проблемите на големите градове до други квартали.

Белгия, една от най-богатите нации в света, с голяма туристическа индустрия, пренебрегва някога величествената гара Midi от десетилетия. Той се превърна в символ на неработещо правителство, тъй като все повече от 160 000 пътуващи ежедневно и туристи вече не се чувстват напълно в безопасност.

Нарастващото разпространение на крек кокаин и открита търговия и употребата на наркотици в квартала през изминалата година влоши и без това лошата ситуация до такава степен, че дребните кражби, сбиванията и тормоза на туристи се превърнаха в ежедневна новина в 11,5-милионната нация.

Белгия поема председателството на 27-членния ЕС през януари за шест месеца. Правителствата, които заемат президентския пост, обикновено използват възможността да се насладят на световното внимание, за да популяризират нацията си.

Министър-председателят Александър Де Кроо каза на пресконференция в четвъртък, че чувства той трябваше да предприеме действия и повече да не оставя сигурността в такъв ключов момент на група от местни власти, които бяха доказали, че не могат да се справят със задачата.

„Предизвикателството е сигурността, която дължим на всеки, който минава през Брюксел. Става дума за условията за живеене в квартала и, разбира се, за имиджа на Брюксел и имиджа на нашата нация“, каза той в четвъртък.

Като незабавна мярка беше обявено, че ще бъде създаден специален полицейски участък на съществуващата станция на жп гарата, за да се улеснят намесите.

Но заложени са далеч по-фундаментални въпроси, каза историкът, бивш политик и експерт от Брюксел Лукас Вандер Таелен.

„Никой не е направил нищо от години. Така че този проблем винаги се влошава. И това се случва днес - всички изглеждат загрижени. Но се чудя какво ще се промени тук“, каза той.

Вандер Таелен обвини византийската политическа структура на Белгия в припокриване на местни, регионални и национални власти, които според него също често се обвиняват един друг, вместо всъщност да правят нещо в унисон.

„В Брюксел има твърде много нива на власт и това парализира всичко“, каза той.

С нарастването на критиките полицията организира широко разпространени рейдове в огромната жп гара, като вдигна и задържа няколко души, докато екип за почистване отстрани голяма част от калта и мръсотията. само временни решения, каза Ариан Диерикс от групата за помощ l'Ilot, която предоставя услуги за бездомни и нуждаещи се.

„Беше шокиращо да видя, че всички тези хора, които са били отхвърлени от обществото, се прибират от полицейски микробуси, докато не са престъпници“, каза тя. „Това показва колко неадекватен е отговорът.“ Dierickx каза, че това само ще премести проблема в други области.

Имиджът на Белгия се опетнява и на други места, казват критиците на De Croo, тъй като проблемите на гара Nord, друг голям жп център в столицата, не са били отстранени много по-добре.

Един от основните проблеми е нарастването на трафика на наркотици и съпътстващото го насилие в Белгия. Северното пристанище на Антверпен се превърна в основна врата за латиноамериканските кокаинови картели към континента и конфискациите на кокаин там са се увеличили повече от два пъти през последното половин десетилетие, според митническите служители.

Поради това сравнително евтиният кокаин процъфтява в Брюксел и крекът се превърна в огромен проблем за сигурността, особено около гара Midi.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР