Брюксел взе решение да се откаже от ежегодното преминаване на

...
Брюксел взе решение да се откаже от ежегодното преминаване на
Коментари Харесай

Financial Times: Европа се отказва от лятното време

Брюксел взе решение да се откаже от годишното прекосяване на лятно часово време и назад, написа Financial Times. Както се отбелязва в материала на изданието, сходно решение е реакция на проучване на публичното мнение, показващо, че множеството жители на Европейския съюз са уверени, че местенето на стрелките е нездравословно за здравето и са за неговата анулация.
Съществуващата в Европа доста десетилетия процедура за местенето на часовниците напред лятото и обратно зимата скоро може да остане в историята: държавното управление на Евросъюза съобщи своето желание да реагира на апелите на обществото и да се откаже от лятно време, оповестява Financial Times, базирайки се на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Според английския вестник, господин Юнкер в изявление пред немските медии отбелязва, че неотдавна извършеното измежду жителите на Европейски Съюз онлайн-допитване, в границите на което 84% от 4,6 милиона респонденти са се изказали за анулацията на лятното време, ясно демонстрира, че въпросната процедура „ е изживяла времето си “. „ Така желае народът и ние ще създадем по този начин “, даде обещание чиновникът.
Както отбелязва наблюдаващият от Financial Times, дейното присъединяване на обществото в допитването, което се организира на формалния уебсайт на Европейски Съюз през юли и август, в действителност удивява Брюксел. Между другото по-голямата част от участниците в допитването идват от стеснен кръг страни – в частност от Германия, чиито жители „ от дълго време се оплакват от отмалялост и проблеми със здравето поради преместването на часовниците “. Съгласно предварителните данни, в допитването взе участие 4% от популацията на Германия, написа в материала.
Европейският комисар по Транспорта Виолета Булц в диалог с сътрудник на Financial Times съобщи, че допитването е проведено по молба на Европейския парламент, само че също и в отговор на петициите от страна на жителите на Европейски Съюз за това, че промяната тутакси два пъти годишно вреди на здравето, като освен това не дава отговор към този момент на първичната си цел- да оказва помощ за икономията на гориво. „ Очевидни признаци, че сходна спестовност на сила въобще я има, не съществуват. Време е на заявим, че „ кралят е гол, това не е нужно повече на народа “, означи госпожа Булц.
Според данните на Financial Times 76% от участниците в допитването приказват, че преместването на часовниците два пъти годишно има „ негативни “ последици, в това число щета върху здравето и основаване на по-опасна пътна конюнктура. Както съобщи Булц, сега Брюксел също по този начин събира отзиви от националните столици и някои държавни управления са декларирали, че поддържат самодейността за отвод от лятно време.
Чиновникът в същото време акцентира, че такива промени ще лишават доста време, защото процесът на преход към новата система ще би трябвало да се извърши доста деликатно, с цел да се избегнат другите отрицателни последствия, в това число и тези, касаещи графика за влаковете. Според нея цялостният отвод на Европейски Съюз от лятно време ще се случи не по-рано то 2021 година
Подобна самодейност във всеки случай ще би трябвало да бъде утвърдена от националните държавни управления и от Европейския парламент и всяка държава-членка на Европейски Съюз ще би трябвало да реши по какво време ще живее – зимно или лятно, написа в публикацията. Както отбелязва госпожа Булц, още от в този момент е ясно, че няма единно мнение измежду членовете на Европейски Съюз, което частично се изяснява със сериозните разлики в дневното време сред северна и Южна Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР