Брюксел възнамерява да засили защитата на данните на членовете на

...
Брюксел възнамерява да засили защитата на данните на членовете на
Коментари Харесай

ЕС с пореден опит да наложи контрол на американските компании в облака

Брюксел има намерение да ускори отбраната на данните на членовете на Европейски Съюз в облака и в допълнение да ограничи контрола на неевропейските компании на континента. Това излиза наяве от репортаж на Reuters, основаващ се на документ, до който е получило достъп изданието.

Според проекта на европейските институции, неевропейска компания, която желае да обработва данните на членове на Европейски Съюз, ще може да го направи единствено след влизане в взаимно дружество с европейска компания, като последната ще има мажоритарен дял в него. Отделно от това, чиновниците на това съдружие ще би трябвало да се намират на територията на блока и хората, които имат достъп до данните ще минават специфични инспекции за благонадеждност. Според подготвяната законова рамка, информацията ще би трябвало да се съхранява и обработва на територията на Европейски Съюз и европейските регулативни постановки ще имат преимущество пред неевропейските такива, когато става дума за обработката и съхранението на информацията. Въпросните ограничения ще са следващия опит на Брюксел да ускори контрола си във връзка с американските техногиганти, като Microsoft, Amazon и Гугъл, опериращи на територията на съюза. Те идват на фона на засилваща се световна икономическа застоялост и във време, в което софтуерния бранш оттатък Атлантика подхваща фрапантни ограничения по опазване на растежа на облагите си с уволнението на хиляди свои чиновници и редуциране на разноските. Отделно от това, както разясняват Reuters, този проект идва на фона на големия триумф на AI услуги, като ChatGPT и предстоящ взрив на сходни планове в околните години – триумф, който е директно подвластен точно от зареждане с данни от услуги, като облачните.

Споменатият проект е направен от европейската киберзащитна организация ENISA и касае нова сертификационна скица в Европейски Съюз (EU certification scheme, EUCS), обуславяща рамките за сигурност на облачните услуги и избора на държавните управления и фирмите на снабдител на облачни услуги за потребностите им.

Мерките засягат, както личнa, по този начин и неличнa информация с несъмнено равнище на сензитивност, която в случай че попадне под офанзивата на периферия би довело до отрицателен резултат върху публичния ред и сигурност, човешкото здраве или живот и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност. Изданието добавя, че американската страна към този момент е коментирала законопроекта, като от Търговската камара на Съединени американски щати декларират, че в случай че бъде признат в този си тип проекта, то той ще сложи американските компании в неравноправна позиция по отношение на европейските. Бъде ли признат проекта, съществува също по този начин и риск от фрагментиране на единния европейски пазар, тъй като всяка страна-членка ще има избор дали да се съобрази с него или не. Очаква се страните-членки на Европейски Съюз да прегледат проекта по-късно този месец, след което Европейската комисия ще би трябвало да изготви и финалната му версия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР