Брюксел. В белгийската столица Брюксел кметът на Велико Търново и

...
Брюксел. В белгийската столица Брюксел кметът на Велико Търново и
Коментари Харесай

В Брюксел кметът на Велико Търново Даниел Панов призова за насърчаване на екопроектите на градовете

Брюксел. В белгийската столица Брюксел кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините Даниел Панов прикани за поощряване на екопроектите на градовете, ориентирани към запазване на околната среда. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Панов показва българските локални управляващи по време на дебатите на високо равнище, част от 130-а пленарна сесия на Комитета на районите в Европейския съюз. Кметът на Старата столица взе участие интензивно в кръглата маса „ Устойчива Европа: Промяна на климата и акомодация “, дружно с президенти на националните асоциации в десетки страни на Стария континент.
„ Всяка инвестицията в преодоляване на климатичните промени е инвестиция в бъдещето на нашите общества “, съобщи Панов. Той уточни, че в работата си като кмет и като ръководител на най-голямата неправителствена асоциация в България всекидневно се сблъсква с следствията от климатичните промени – наводнения, засушаване, свлачища и прочие
„ За да се приспособяваме към климатичните промени, би трябвало да преосмислим ръководството на градовете си, да подготвим и вградим в тактиките си ограничения във всички секторни политики - ръководството на водите, отпадъците и превоза, енергийната успеваемост, строителството. Считам, че за локалните управляващи би трябвало да има по-голям запас за планове за интегрирани (еко) транспортни решения, за възобновяване и интензивно прилагане на публични зелени зони, за новаторски решения в региона на преработването и ръководството на отпадъците, за поощряване на така наречен кръгова стопанска система и публичните здания с нулеви излъчвания “, сподели по време на сесията кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ.
Даниел Панов съобщи още, че локалните управляващи в България приветстват предлагането на Европейската комисия за новата Многогодишна финансова рамка - най-малко 30% от националните средства за районно развиване и кохезия да бъдат ориентирани към ограничения за ръководство на риска, за битка с изменението на климата и за реализиране на задачите на Парижкото съглашение. От думите му стана ясно, че би било добре съфинансирането от европейския бюджет по екопроекти да бъде увеличено, с цел да имат локалните управляващи по-широк достъп до тези вложения и до ограниченията, които избавят животи.
Кметът на Велико Търново акцентира, че е належащо да бъдат подхванати планувани, съгласувани, дейни и устойчиви ограничения за справяне с климатичните промени, за ръководството на риска от бедствия и обвързваните с тях стопански, екологични и обществени разноски. В умозаключение Даниел Панов даде за образец планове на специалисти, съгласно които едно вложено евро в предварителна защита води до отбягване на вреди за шест евро.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР