Брюксел ще има право да спира финансирането за страни, които

...
Брюксел ще има право да спира финансирането за страни, които
Коментари Харесай

Таймс: Брюксел заплашва да спре парите за източните автократи


Брюксел ще има право да стопира финансирането за страни, които не устоят нов тест за " върховенството на закона ". Това планува първият проект за разноските на Европейския съюз след Брекзит, разяснява английският в. " Таймс " в четвъртък – ден откакто Европейската комисия направи предлагането си, по което в идващите месеци предстоят евентуално бурни диспути.

Европейската комисия показа бюджет в размер на 1,3 трилиона евро за 2021-2027 година, който се пробва да запълни празнината, оставаща в хазната на Европейски Съюз след напускането на Англия, само че може да задълбочи раздялите в общността поради предизвикващи различие въпроси като бежанските квоти и правосъдната самостоятелност.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който чака сходни борби, както и разногласия за разпределянето на брюкселския къс, прикани членовете да проявят взаимност в идните месеци. Той настоя, че новият бюджет е " опция да оформим своето бъдеще като нов, упорит съюз от 27 страни ".

Планът обаче заплашва да институционализира към този момент увеличаващите се разделения сред Изтока и Запада, написа по-нататък английският вестник. Полша и Унгария оглавяват митинги против настояването финансирането да бъде според от това дали страната ще издържи новия тест за " господство на закона ".

Предложението, несъмнено като " значително изобретение ", има за цел да попречи на страни от тогавашния източен блок да нарушават демократичните свободи и да ги принуди да зачитат бежанските квоти на Европейски Съюз под боязън от загуба на финансирането от Брюксел.

Идеята има мощната поддръжка на Франция, Германия и Холандия, само че доста източноевропейски страни са недоволни от това да бъдат принуждавани да одобряват западноевропейския правосъден модел.

Унгария и Полша, които към този момент намерено се разпалиха и отхвърлят да ползват мигрантските квоти на Европейски Съюз макар решенията на Съда на общността, съвсем сигурно са в нарушаване на новите условия, което значи, че могат да наложат несъгласие на бюджета, написа " Таймс ".

Полша е в спор с Европейски Съюз и поради промяната на Конституционния си съд. Румъния също е предизвестена поради правосъдни промени, отбелязва вестникът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР