Брюксел ще финансира разширението на подземното газово хранилище в Чирен

...
Брюксел ще финансира разширението на подземното газово хранилище в Чирен
Коментари Харесай

Брюксел дава 78 млн. евро за разширението на газовото хранилището в Чирен

Брюксел ще финансира разширението на подземното газово вместилище в Чирен със 78 млн. евро. Това е единственият план от региона на природния газ, за който Европейската комисия разгласи, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF), стана ясно в четвъртък.

Проектът планува увеличение на размера на дейния газ до 1 милиарда кубика, а на дневния потенциал на нагнетяване и рандеман до 8-10 млн. кубика. Проектът цели да усили потенциала на газохранилището от сегашните 550 млн. куб. м на 1 милиарда куб. м, като инвестицията е за 308 млн. евро. " Булгартрансгаз " (БТГ) настояваше над 50 % от средствата да дойдат от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). Операторът търси и заемни средства за инвестицията, като една от опциите е фондът на самодейността " Три морета ".

По-големият потенциал на газохранилището се чака да притегли нови търговци – изключително на полутечен газ, защото планът и обвързван с построяването на терминала за регазификация на полутечен газ край Александруполис, в който БТГ взе участие с 20 на 100.

Наличието на задоволителен потенциал за предпазване в района е от основно значение за различните снабдители на природен газ, изключително за тези на полутечен природен газ, защото обезпечава опция за еластичност при ръководството на доставките, разяснява Владимир Малинов, изп.-директор на “Булгартрансгаз”. Той добави, че разширението на ПГХ " Чирен “ е в синергия с плана за LNG терминал край Александруполис, в който “Булгартрансгаз” ЕАД взе участие с 20% от акционерния капитал и с другите планове на сдружението за възстановяване на междусистемната съгласуваност със прилежащите страни.

В своя позиция Европейска комисия отбелязва значимостта на плана за сигурността на доставките в района на Югоизточна Европа, както и приноса му за реализиране на декарбонизация и прехода към чиста сила.

В края на ноември стана ясно, че на българския държавен газов оператор " Булгартрансгаз " в Петия лист на планове от общ интерес (ПОИ), които могат да разчитат на отчасти безплатно финансиране. Освен разширението на подземното газохранилище в Чирен, това са и газовата връзка със Сърбия и рехабилитацията и разширението на вътрешната газопреносна мрежа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР