Брюксел се стреми да сложи край на недостига на лекарства

...
Брюксел се стреми да сложи край на недостига на лекарства
Коментари Харесай

ЕС изготвя планове за запаси на дефицитни лекарства

Брюксел се стреми да постави завършек на дефицита на медикаменти в цяла Европа, като натрупа медикаменти и задължава производителите да подсигуряват доставките.

ЕС също по този начин ще се опита да понижи зависимостта от Китай и да усили вътрешния индустриален потенциал, сподели Европейската комисия пред Financial Times.

Ръстът на зимните заболявания в северното полукълбо и пониженият експорт от Китай значат, че пациентите мъчно се доставят с някои съществени медикаменти като пеницилин и парацетамол. Почти всичките 27 държави-членки на Европейски Съюз и Обединеното кралство оповестяват за дефицит.

Под натиска на държавните управления комисията съобщи, че ще се намеси, с цел да обезпечи „ стратегическа автономност “ в главните медикаменти посредством „ систематична индустриална политика “.

ЕК сподели, че скоро ще предложи законодателство за „ обезпечаване на достъп до медикаменти за всички нуждаещи се пациенти и за отбягване на разстройства на пазара на медикаменти “. Реформата ще изисква „ по-строги отговорности за доставки, по-ранно известяван за дефицит и евакуиране и нараснала бистрота на запасите “.

Този ход е последният от поредност от ограничения на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от импорт, откакто пандемията от Covid-19 прекъсна веригите за доставки. Блокът предложи големи дотации за вътрешно произвеждане на силициеви чипове и незабавни забрани за експорт на стратегически значими артикули.

Вероятно ще има яростно опозиция от страна на фармацевтичната промишленост, която споделя, че държавните управления би трябвало да заплащат повече за медикаменти и да разхлабят разпоредбите за етикетиране и разрешаване на пазара, в случай че желаят да усилят предлагането.

Комисията сподели, че дефицитът не е краткотраен проблем, а „ редовно предизвикателство с голям брой уязвимости “, в това число прекалено разчитане на няколко страни за избрани артикули и метода, по който медикаментите се контролират и купуват.

Здравният орган за незабавни случаи и реагиране на Европейски Съюз (Hera), основан в отговор на пандемията от Covid-19, може да провежда взаимни доставки за няколко страни, с цел да усъвършенства доставките.

Комисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес очерта проекта в отговор на гръцкия здравен министър Танос Плеврис, който изиска дейности в писмо до нея предходната седмица.

„ Има дефицит на някои маркови медикаменти, съдържащи парацетамол, антибиотици и инхалатори... изключително за децата “, сподели Плеврис на конференция предходната седмица, където разгласи поредност от ограничения, които ще се оправят с дефицита.

Гръцките ходове включват възбрана за експорт - нещо, което Европейски Съюз не обмисля за момента. Много търговци на едро купуват медикаменти в Гърция, тъй като имат ниски цени, и по-късно ги продават в други страни от Европейски Съюз. Тези компании в този момент би трябвало да дават лист с инвентар и насъбрани артикули.

Друга гръцка мярка беше да се изброят други възможности на медикаментите, които са в дефицит, тактичност, възприета и от Обединеното кралство и други страни.

Кириакидес сподели в документално изказване, че комисията стопира някои регулации и работи с компании от Европейски Съюз за увеличение на потенциала.

„ Вече са извършени полемики с промишлеността и те са наясно, че би трябвало бързо да усилят производството на тези медикаменти “, сподели тя.

Търговски групи от индустрията обявиха, че главната причина е скок в търсенето заради високия % на респираторни болести и инфекции, изключително измежду децата.

Блокирането около Covid значи, че мнозина не са били изложени на инфекции, с цел да изградят имунитет.

Лекарите също предписват антибиотици по-често, съгласно Международната асоциация за генерични и биоподобни медикаменти (IGBA), основана в Брюксел индустриална група.

Тя прикани държавните управления да споделят повече информация за своите прогнози за болестта и да разхлабят комерсиалните ограничавания, с цел да разрешат на медикаментите и суровините да се движат по-свободно към страни с дефицит. Те също по този начин би трябвало да принудят търговците на едро, аптеките и лечебните заведения да спрат да складират антибиотици.

„ Настоящите модели на политика не са удобни за вложения в стабилно произвеждане за бъдещето “, се споделя в него.

Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации, друга комерсиална група, основана в Брюксел, сподели пред FT, че експортната интервенция на Китай „ последователно се усъвършенства, защото обстановката с вътрешните доставки се усъвършенства “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР