Брюксел проучва скорошното покачване на цените на самолетните билети в

...
Брюксел проучва скорошното покачване на цените на самолетните билети в
Коментари Харесай

ЕС проучва поскъпването на самолетните билети в Европа с 30 на сто

Брюксел изследва скорошното повишаване на цените на самолетните билети в цяла Европа, откакто самолетните компании покачиха цените с цели 30 % през лятото, което докара до огромни облаги. Това стана ясно от изявление на  еврокомисаря по превоза Адина Валеан пред " Файнейшъл таймс ".

Служители на Европейски Съюз " изследват в елементи " какво тъкмо се случва на пазара и за какво ", уточни Адина Валеано.

Европейската комисия няма пълномощието да контролира цените на самолетните билети, само че намесата на Адина Валеан усилва натиска върху самолетните компании поради неотдавнашните покачвания на цените, провокирани от взрива на пътуванията и проблемите с веригата за доставки изключително след пандемията. 
Тя сподели, че търси пояснения от самолетните компании за повишението на цените и евентуалните бариери пред свързаността в блока.

Средните цени на самолетните билети в Европа са били сред 20-30 % по-високи през лятото на 2023 година спрямо 2019 година, съгласно данни на Европейски Съюз, оповестени през октомври в отговор на въпрос в Европейския парламент.

Адина Валеан сподели, че няма проекти да се намесва във “функциониращия ” авиационен пазар, само че комисията се нуждае от повече детайлности за динамичността на промишлеността, която е довела до по-високите цени.

" Все още изследваме, тъй като нямаме цялостно, в детайли пояснение. " Ние не можем да се впуснем като регулатор в микроуправление на цените или да постановяваме това, не мисля, че това е допустимо или желателно ", сподели още Валеанон.

" От друга страна, това, за което се тормозя като регулатор, е, че цената може да се трансформира в преграда за свързаността. ", добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР