Брюксел обещава „максимална гъвкавост“, за да помогне на Словения да се възстанови след наводненията

...
Наводнена зона се вижда в Црна на Корошкем, Словения, 6
Коментари Харесай

Наводнена зона се вижда в Црна на Короскем, Словения, 6 август 2023 г. Наводнена зона се вижда в Црна на Корошкем, Словения, 6 август 2023 г. - Авторски права AP Photo от Публикувано на 09/08/2023 - 13:10

Източноевропейската страна ще може да пренасочи фондовете на ЕС, за да покрие своите непосредствени и дългосрочни нужди, след като смъртоносните наводнения отприщиха значителни щети.

Европейската комисия ще покаже "максимална гъвкавост" и ще създаде специална работна група, за да гарантира, че Словения ще получи необходимите средства за възстановяване след наводненията, които опустошиха страната, каза Урсула фон дер Лайен в сряда.

РЕКЛАМА

„Европа стои на ваша страна“, каза председателят на Комисията, след като посети най-засегнатите райони и описа опустошението като „сърцераздирателно“.

Тя подчерта, че европейската солидарност ще се разшири до финансова подкрепа за покриване на непосредствените, както и средносрочните и дългосрочните нужди на страната.

Пакет от 400 милиона евро трябва да бъде незабавно достъпен чрез Фонда за солидарност на ЕС, включително 100 милиона евро, които ще бъдат изплатени тази година, а остатъкът е предвиден за 2024 г. Но за да получи достъп до парите, Словения трябва да направи искане и предоставяне на първа оценка на щетите, каза шефът на Комисията.

Милиарди могат да бъдат „препрограмирани“

Словения може също така да поиска изплащането на 2,7 милиарда евро, които все още има на разположение в рамките на NexGenerationEU, пакетът от стимули за 800 милиарда евро след COVID, предназначен да стимулира европейската икономика и да я направи по-устойчива на технологични и климатични предизвикателства.

Но фон дер Лайен подчерта, че „тук също времето е от съществено значение, защото това искане трябва да бъде направено преди края на август“.

С словенския премиер Роберт Голоб, Комисията се съгласи да създаде работна група, която да работи по изискванията, за да гарантира, че искането е направено навреме.

Страната може също да „препрограмира“ 3,3 милиарда евро кохезионни фондове, които е отпуснала до 2027 г., за да се справи с последиците от бедствието.

„Ще е необходима максимална гъвкавост, защото много са програмирани, например в кохезионните фондове, и съм убедена, че някои от проектите вече не съществуват“, каза тя.

“ p>

„Най-лошото природно бедствие“

Страната с два милиона жители беше засегната от тежки наводнения през уикенда след поройни дъждове в петък над приблизително две трети от страната. Според метеорологичната служба на Словения едномесечно количество дъжд е паднало за по-малко от ден, което е увеличило седмичното натрупване на валежи в някои райони до 200 mm.

Наводнението е описано като „най-лошото природно бедствие в историята“.

Дъждът накара реките да набъбнат и да избухнат, разрушавайки къщи и пътища и мостове и задействане на предупреждения за възможни кални свлачища.

РЕКЛАМА

Известно е, че шест души, включително двама холандски туристи, са загинали, а стотици са останали без дом, като приблизително 8000 души в северната и източната част на страната са били принудени да се евакуират.

Словения активира Механизма за гражданска защита на ЕС на 6 август и досега е получила помощ от седем други страни от ЕС.

Франция, Германия, Хърватия, Австрия, Словакия, Чешката република и Италия заедно предостави багери, мобилни мостове, хеликоптери, както и аварийно и инженерно оборудване и персонал.

НАТО, на който Словения също е член, също изпраща помощ. Йенс Столтенберг, генералният секретар на военния алианс, каза на министър-председателя на Словения в понеделник, че „при молба за помощ от Словения координационният център на НАТО за реагиране при бедствия незабавно уведоми всички 31 съюзници и 35 партньори за вашите нужди.“

САЩ са разположили персонал в Любляна, „за да оцени ситуацията и да определи спешните хуманитарни нужди“, се казва в изявлението на НАТО.

РЕКЛАМА

Вон дер Лайен също е планирано да говори пред извънредна пленарна сесия на словенското Народно събрание по време на посещението си в страната в сряда.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР