Брюксел. Наша отговорност е да помогнем на четвъртата власт –

...
Брюксел. Наша отговорност е да помогнем на четвъртата власт –
Коментари Харесай

Еврокомисарят Мария Габриел в интервю за в. „L`Echo”: Фалшивите новини атакуват нашата демокрация

Брюксел. Наша отговорност е да помогнем на „ четвъртата власт ” – публицистиката, която е стожер на демокрацията. Това споделя в особено изявление за белгийския ежедневник „ L`Echo ” българският комисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел, оповестиха от пресцентъра на Представителство на Европейска комисия в България . „ Подходът по отношение на подправените вести в обществените мрежи би трябвало да се трансформира от народен – в европейски ”, добавя тя и прецизира, че ще предложи напролет на 2018 година обща тактика по отношение на този феномен.
Експертна група на високо ниво би трябвало да разпознава положителните практики за битка с подправените вести. Такива към този момент съществуват като да вземем за пример „ trusted flaggers ” за непринудено сигнализиране на погрешно наличие в YouTube или така наречен „ fact checkers ” за инспекция на обстоятелствата. „ От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе Европейски Съюз ”, отбелязва комисар Габриел.
В изявлението тя оповестява, че на 9 януари провежда среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е отдадена на противозаконното наличие онлайн. „ Ще дадем преимущество на доброволните ограничения и постоянния разговор ”, изяснява българският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество. „ От платформите пожелаваме бистрота, тъй че потребителят да е осведомен за това, което се дефинира като нелегално съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и правосъдните управляващи. И най-после – желаеме да дадем опция на жителите да подават сигнали, разяснява още пред „ L`Echo ” комисар Мария Габриел.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР