Брюксел. Надявам се догодина следващата конференция за Сирия да бъде

...
Брюксел. Надявам се догодина следващата конференция за Сирия да бъде
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Искам следващата конференция за Сирия да е за нейното възстановяване

Брюксел. Надявам се следващата година идната конференция за Сирия да бъде отдадена на нейното възобновяване. Да са минали военните дейности, да е почнал политическият преход и да мислим по какъв начин да подпомогнем възобновяване на Сирия и безвредното завръщане на бежанците, съобщи в Брюксел заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие конференцията „ Брюксел II “ на тематика „ Подкрепа за бъдещето на Сирия и района “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
Европейският съюз и Организация на обединените нации са съпредседатели на форума, в който вземат участие представители на над 85 страни и интернационалните организации. От страна на Европейски Съюз домакини на конференцията са ВП Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. От страна на Организация на обединените нации, събитието е под патронажа на Генералния секретар и с присъединяване на неговия специфичен делегат по Сирия Стафан Де Мистура.
Министър Захариева открои двете съществени цели на интернационалния конгрес. „ Първата, е да покажем на хората в Сирия, че не са изоставени, че тази продължаваща седем години и половина покруса не е предиздвикала нас – интернационалната, демократична общественост да забравим тези хора. Важна част от конференцията е да дадем явен и мощен политически сигнал, че възобновяване на Сирия може да стартира единствено след същински политически развой. Всички признахме, че за жалост същинският политически развой с взаимни отстъпки от двете страни в действителност още не е почнал. “, съобщи тя.
Българският първи посланик означи, че общото мнение на участниците във форума, че за жалост, от 2015 година, когато Секретен сътрудник на Организация на обединените нации единомислещо одобри резолюция, която начертава 6 стъпки за политически преход и деескалация на напрежението в Сирия, нищо не се е трансформирало и същинският политически развой с взаимни отстъпки и от двете страни не е почнал. „ Трябва всички дружно да стартираме да изпълняваме решенията, които сме взели. Всички страни в спора би трябвало да създадат взаимни отстъпки в името на мира и стабилността на района “, безапелационна бе тя.
Захариева насочи апел към гарантите на съглашението от Астана за спазването на зоните за деескалация, с цел да бъде обезпечен филантропичен достъп. Тя акцентира, че числата към момента са ужасяващи – над 13 милиона души в самата Сирия страдат и се нуждаят от непрекъсната филантропична помощ, над 6 милиона са вътрешно разселените лица, над 3 милиона бежанци в Турция, 1 милион в Ливан, към 700 000 в Йордания.
„ Цялата интернационална общественост би трябвало да концентрира напъните си в даване на филантропична помощ както в Сирия, по този начин и в прилежащите страни, които понасят най-голямата тежест “, съобщи министър Захариева, като означи, че Турция е страната, приютила 3.5 милиона сирийски бежанци, и е доста значимо Европейски Съюз да продължи своя ангажимент за обезпечаване на 3 милиарда евро.
България ще даде 150 000 евро в поддръжка на дейности, целящи справяне с тежката филантропична обстановка в Сирия. Средствата ще бъдат предоставени по линия на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси и Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. Страната ни ще се включи и с 200 000 евро в Регионалния поверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската рецесия, прочут още като Фонд „ Мадад “. Решението за това бе взето от Министерския съвет в средата на м. март
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР