Брюксел. Инициираната от българския евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев

...
Брюксел. Инициираната от българския евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Здравеопазването е ключово за бъдещето на Европа

Брюксел. Инициираната от българския евродепутат от ГЕРБ доктор Андрей Ковачев Група от евродепутати за достъп до качествено опазване на здравето бе хазаин на конференция на тематика „ Бъдещи сюжети за Европейски Съюз: ролята на опазването на здравето “, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. Събитието събра на едно място представители на Европейската комисия, националните министерства на опазването на здравето, членове на Европейския парламент от главните политически групи, организации на гражданското общество, съсловни и пациентски организации, както и други заинтригувани страни. Участниците разискаха добавената стойност на Европейския съюз в областта на опазването на здравето и бъдещите благоприятни условия за съдействие на европейско равнище на фона на оповестената преди няколко месеца „ Бяла книга за бъдещето на Европа “.
„ Здравето е причина за разцвет. Растеж и претовареност не са вероятни без здрави европейски жители. Да пренебрегваме казуса със здравните неравенства в Европейски Съюз би било освен стопански неефективно, само че и политически рисково. Неравенствата са една от главните аргументи зад политическото неодобрение, което тласка доста жители към популистки други възможности. Европейският съюз би трябвало да поддържа страните-членки, с цел да подсигуряваме, че всички европейски жители имат равни благоприятни условия за достъп до качествени здравни услуги в своята страна “, акцентира в своето изявление Ковачев.
Два от обрисуваните в стратегическия документ на Европейската комисия сюжета плануват Европейския съюз да приключи дейностите си в сфери, в които се смята, че носи по-ограничена добавена стойност или не е в положение да извърши обещаното. Това включва изключително области като опазването на здравето, които не са директно свързани с действието на единния пазар.
Участниците в конференцията се сплотиха към посланието, че европейското съдействие в областта на опазването на здравето е довело до съответни изгоди за европейските пациенти и би трябвало да бъде продължено, като изключително внимание бе обърнато на принадлежности като директивата за трансграничните здравни грижи, Европейските референтни мрежи за редки болести, европейското съдействие за оценка на здравните технологии и други.
„ Повече от 70% от европейските жители чакат Европейски Съюз да прави повече в областта на опазването на здравето. Правомощията на европейско равнище в действителност са лимитирани, само че не постоянно е належащо законодателство, с цел да се усъвършенства положението на опазването на здравето. Европейската комисия да вземем за пример поддържа страните-членки посредством финансиране през европейските структурни и капиталови фондове и здравната стратегия на Европейски Съюз, чийто бюджет е 450 млн. евро за интервала 2014-2020 година “, добави Ковачев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР