Брутният вътрешен продукт на един зает през 2023 г. се

...
Брутният вътрешен продукт на един зает през 2023 г. се
Коментари Харесай

НСИ: Подобрена производителност на труда през 2023 година

Брутният вътрешен артикул на един ангажиран през 2023 година се усилва с малко под един % спрямо миналата година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт. На едно заето лице се падат по 53 000 лв. от настоящия размер на Брутният вътрешен продукт, като всеки основава приблизително по 32 лв. от него за един отработен час. 

Производителността в България през предходната година е траяла да се форсира на годишна база, сочат предварителните данни на Националната статистика. 

Заетите лица в стопанската система са малко под 3 500 000, а общият брой отработени часове - над 5,6 милиарда. Структурата на заетостта по стопански браншове през 2023 година по отношение на 2022 година демонстрира нарастване на относителния дял в услугите и понижение на относителния дял в индустриалния и аграрния бранш. 

През предходната година Брутната добавена стойност приблизително на един ангажиран се усилва действително с 0,5%. Това е индикаторът, който се ползва за пресмятане на продуктивността на труда както на национално равнище, по този начин и на равнище индустриални действия. 

Равнището на продуктивността в индустриалния бранш е 54 000 лв. Брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се основават приблизително по 32 лв.. 

В бранша на услугите всеки ангажиран създава приблизително 42 000 лв.. Най-ниска е продуктивността на труда в аграрния бранш - малко под 11 000 лв. Брутна добавена стойност на един ангажиран, или под 8 лв. за един отработен човекочас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР