Брутният вътрешен продукт на България нараства с 0.4% през третото

...
Брутният вътрешен продукт на България нараства с 0.4% през третото
Коментари Харесай

Икономиката на България бележи годишен ръст от 0.4 на сто

Брутният вътрешен артикул на България нараства с 0.4% през третото тримесечие на 2021 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Ръстът по отношение на второто тримесечие на 2021 година е с 0.9 на 100, демонстрират предварителните експресни оценки на Националния статистически институт.

Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 35.577 милиарда лв., а осъществената добавена стойност през третото тримесечие на 2021 година е 30.652 милиарда лeвa.

По детайли на крайното потребление, максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 74.9%, което в стойностно изражение възлиза на 26.63 милиарда лв.. През третото тримесечие на 2021 година бруто капиталообразуването (инвестициите) е 7.235 милиарда лева и заема 20.3% условен дял в Брутният вътрешен продукт.

Външнотърговското салдо е позитивно.

През третото тримесечие на 2021 година по отношение на предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 0.9%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 1.7%.

Основната причина за записания стопански растеж по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.8%.

Годишната инфлация доближи най-високите си равнища от 2009 година насам

Месечната инфлация е 1.8%, а тази от началото на годината (октомври 2021 година по отношение на декември 2020 г.) е 5.4%.

На годишна база през третото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни се усилва с 0.4% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност нараства с 0.3%.

Крайното ползване записва растеж от 5.1%, до момента в който вложенията понижават с 3% за същия интервал. Износът на артикули и услуги се усилва с 12.5%, а вносът на артикули и услуги нараства с 11.1%.

Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се основават на предварителни, налични все още, месечни и тримесечни данни и на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация. Тези данни ще бъдат обект на следващи актуализации и проверки, напомнят от Национален статистически институт.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР