Брутният вътрешен продукт на България нараства през третото тримесечие с

...
Брутният вътрешен продукт на България нараства през третото тримесечие с
Коментари Харесай

Икономиката ни нараства с 1,7% спрямо година по-рано

Брутният вътрешен артикул на България нараства през третото тримесечие с 1.7% по отношение на същия интервал на 2022 година и с 0.4% по отношение на второто тримесечие на тази година. Това показват сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). Същите са индикаторите и съгласно огласената през днешния ден предварителна оценка на Евростат. България е една от шестте страни в Европейски Съюз, които означават малко по-добро икономическо показване на фона на общата картина в Европейски Съюз и Еврозоната. Според предварителните данни на Евростат, БВП на еврозоната се свива през третото тримесечие с 0,1%, съпоставено с предходното, когато имаше нерешителен растеж от 0,2%. В целия Европейски Съюз индикаторът повтаря данните, маркирани през второто тримесечие, което е знак за стагниране.

Сравнено с третото тримесечие на предходната година, Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на Европейски Съюз отбелязва едва придвижване с 0,1%, което е следващо закъснение на растежа, откакто през първите три месеца на 2023 година стопанската система на еврозоната набъбна с 1,8%, а на целия Европейски Съюз - с 1,7 на 100.

Освен България, четири други страни членки на Европейски Съюз означават по-силен от междинния за общността напредък на годишна база: Кипър с покачване от 2,2%, Румъния с 2,1%, Португалия с 1,9 и Испания с 1,8%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР