Брутният вътрешен продукт на Афганистан може да се свие с

...
Брутният вътрешен продукт на Афганистан може да се свие с
Коментари Харесай

МВФ прогнозира тежък срив на икономиката на Афганистан

Брутният вътрешен артикул на Афганистан може да се свие с до 30% след завладяването на страната от талибаните, показва Международния валутен фонд в последния си отчет за Близкият изток и Северна Африка, предава Си Ен Би Си.

Джихад Азур, който шеф на департамента на за Близкия изток и Централна Азия в МВФ, показва, че обстановката в страната е почнала да се утежнява още преди рухването на Кабул.

„ Те са изправени пред повече от един потрес. Имат проблеми със сушата и с ковид. По тази причина това, което предвиждаме и от което се опасяваме, е внезапно стесняване “, разяснява той.

В отчета се показва още, че след връщането на талибаните на власт всичката нехуманитарната помощ за страната спряна, множеството задгранични активи са замразени и афганистанските банки са осакатени от дефицит на пари.

„ Тези шокове може да доведат до стесняване от 20-30%, комбинирано със спад на износа и растеж на инфлацията. Последващият го спад на виталния стандарт заплашва да изтласка милиони в беднотия и да докара до филантропична рецесия “, добави Азур.

Той добави, че проблемите в страната способстват и за растеж на броя на бежанците от страната.

В същото време МВФ увеличи минимално прогнозата си за действителния растеж на брутния вътрешен артикул в района на Близкият изток и Северна Африка на 4,1% през тази и идната година.

Възстановяването в района обаче е неравномерно.

„ Не всички страни порастват със същата скорост, като на хоризонта се задават нови проблеми “, сподели Азур.

По-заможните страни в района съумяха бързо да имунизират популацията си против ковид, до момента в който страните с ниски приходи са изправени пред „ забавени и неравномерни “ доставки на ваксини.

„ Няма да забележим положително равнище на имунизация преди средата на 2022 година, което също ще навреди на районния напредък “, добави Азур.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР