Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през първото тримесечие отчете

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през първото тримесечие отчете
Коментари Харесай

Банките в разнобой за растежа у нас

Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната през първото тримесечие регистрира доста добър действителен напредък от 2,3 на 100, написа в разбор на ОББ. Експертите на банката съпоставят този растеж по отношение на техническа криза в Германия и невисок напредък в други страни от Европейски Съюз. От страна на търсенето растежът се движеше от потреблението в България (ръст от 2,1 на сто) и вложенията (увеличение с 1,8 на сто), на фона на съразмерен растеж и спад от 2,3 на 100, надлежно, при износа и вноса.  
" Двуцифрената средногодишна инфлация през тримесечието (14,1 на 100 хармонизирана), в това число и насъбраната досега, потисна потреблението, което макар солидните (номинални) нараствания на заплатите (плюс 16,2 на сто) и потребителското кредитиране (ръст от 13 на 100 ) набъбна умерено спрямо предходните тримесечия ", разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев.  
" Това че вложенията също порастват, въпреки и релативно постепенно, за второ следващо тримесечие след седем тримесечия на спад, подсказва, че стопанската система въпреки всичко се настройва към нестабилната (вътрешна и външна) политическа обстановка. ", добави Калчев. 
В същото време икономистите на " УниКредит Булбанк " покачиха прогнозата си за действителния напредък на Брутният вътрешен продукт за 2023 година с 0,4 процентни пункта до 1,7 на 100 на годишна база в последния си стопански отчет. Основните претекстове са по-силното показване на стопанската система и по-бавно от предстоящото увеличение на разноските по обслужване на заемите за българските семейства вследствие на стягането на паричната политика на централните банки на развитите стопански системи.
Очакваната по-ниска инфлация в последния отчет на икономистите на банката допуска по-висока покупателна дарба на приходите на семействата. Последното в композиция с последователното и умерено нарастване цената на заема за семействата се чака да способства за нарастване на потреблението, и по този метод и на растежа на Брутният вътрешен продукт за 2024 година с 0,7% до 3% спрямо плануваните стойности през март тази година.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР