Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна с 3.9% на

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна с 3.9% на
Коментари Харесай

Китайският икономически растеж остана далеч от целта

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Китай набъбна с 3.9% на годишна база през третото тримесечие - много под задачата за цялата година и демонстрира мащаба на икономическите провокации, пред които е изправена страната. Темпът на напредък на годишна база, който анализаторите, интервюирани от Bloomberg, предвидиха - 3.3%, е надалеч под задачата на Китай за цялата година от 5.5%. Дори и да бъде реализиран заложения растеж на Брутният вътрешен продукт за 2022 година, той ще е най-ниският от три десетилетия.

Икономиката на Китай се бори с имотна рецесия и блокади вследствие на политиката за нулев коронавирус, които значително ограничиха разпространяването на вируса, само че също по този начин намалиха съществено потребителската интензивност.
Разпродажба на акции
Публикуваните данни в понеделник спомогнаха за ликвидация на китайските акции, като показателят Hang Seng China Enterprises в Хонконг падна със 5.7%, а референтният показател CSI 300 на листнатите в Шанхай и Шенжен акции се намали с 2%.
Реклама
" Това е паническа продажба ", споделя пред Financial Times Дики Уонг, началник на изследванията в Kingston Securities в Хонконг. " Съвсем явно вложителите просто не са уверени в бъдещето на китайската стопанска система ".
Забавените данни за третото тримесечие подтикнаха разпродажбата на акции и идват ден откакто Си Цзинпин консолидира властта на конгреса на партията.
Публикуването на данните, отсрочено от предишния вторник, идва, откакто президентът на Китай Си Цзинпин получи невиждания трети мандат на ръководство и по този начин стегна хватката си върху политическата власт на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия предходната седмица.

Въпреки че държавното управление не даде пояснение за забавянето, този ход беше необятно общопризнат като опит да се избегне отвличането на вниманието от конгреса, който се организира един път на всеки пет години и преразглежда управленето във висшите ешелони на партията.
Реклама
На конгреса Си и похвали ограниченията за надзор на ковид, които включват съвсем всекидневно тестване и правила за карантина, които на процедура затвориха страната от останалия свят. В подготовката за събитието най-хубавият епидемиолог на Китай сподели, че няма график за облекчение на разпоредбите.
Слаба смяна
Ръстът през третото тримесечие надвиши нарастването през второто тримесечие от едвам 0.2%, когато Шанхай, най-големият град и финансов център в Китай, беше подложен под прецизна двумесечна обсада. През септември продажбите на дребно са се повишили единствено с 2.5%, което е под прогнозата на Reuters за 3.3%.

Индустриалното произвеждане, което задвижи растежа на Китай през първите две години от пандемията, набъбна с 6.3% предишния месец. Това е над упованията на анализаторите за 4.5%, защото промишлеността на страната се възвърне от спиранията на веригата за доставки и блокадите.

Инвестициите в дълготрайни активи са нарастнали с 5.9% през първите девет месеца на годината. Въпреки това продажбите на парцели, измерени като застроена повърхност, са намалели с 22%, започнатото ново строителство е спаднало с 38%, а вложенията в парцели - с 8%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР