Брутният вътрешен продукт (БВП) на Ирландия през третото тримесечие на

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Ирландия през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Икономиката на втората най-богата страна в света и в ЕС навлезе в рецесия

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Ирландия през третото тримесечие на 2023 година е намалял с 1,9% по отношение на предходните три месеца, демонстрират данните на Централната статистическа работа (CSO) на страната.Това оповестява уеб сайтът на държавното управление на страната.

По думите на министъра на финансите на страната Майкъл Макграт, икономическият спад, не на последно място, се дължи и на продължаващото понижено търсене на фармацевтични артикули, свързани с Covid-19.

През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт на страната се сви, както демонстрираха окончателните данни, с 0,4% (предварителните данни бяха за стопански растеж от 0,5%).

Така стопанската система на Ирландия публично навлезе в криза. А спадът стартира още от началото на годината.

По-конкретно, снижението на стопанската система през юли-септември по отношение на същия интервал на предходната година е доста - с 5,8%, което е максимума от третото тримесечие на 2009 година. А през второто тримесечие на годишна база беше регистриран спад от 0,3%.

За отбелязване е, че дребната Северноевропейска страна Ирландия, е една от най-богатите в света и с висок витален стандарт. Тя е втора в света и в Европа по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията (след Люксембург).
 Икономиката на еврозоната навлезе в криза
Икономиката на еврозоната навлезе в криза

Най-голям " принос " за това има Ирландия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР