Брутален контрол над медиите в България, монопол и държавна намеса

...
Брутален контрол над медиите в България, монопол и държавна намеса
Коментари Харесай

Доклад разобличава контрола на държавата над медиите в България

Брутален надзор над медиите в България, монопол и държавна интервенция – това са част от заключенията на следващ отчет за медийната независимост. Анализът „ Невидимата ръка на медийната цензура “ е на основаната в Брюксел организация „ Инициатива за свободни медии на Балканите “ и е представен от „ Дневник “.

„ Медийният пазар в България е доминиран от дребен брой авторитетни играчи, доста от които са свързани с държавното управление, а въпреки и в парламентарна съпротива ГЕРБ и нейният водач Бойко Борисов са съумели да запазят надзор над медийния пазар и изключително върху публичните медии. Основният регулаторен орган - Съветът за електронни медии (СЕМ) не може да обезпечи бистрота на медийния пазар, тъй като е " уязвим от държавния надзор и въздействието на партия ГЕРБ, която оказа помощ за избирането на сегашния му състав ", се споделя в отчета.

Посочват се даже поименно кои членове на Съвет за електронни медии са свързвани с ГЕРБ -председателката Бетина Жотева, София Владимирова и Галина Георгиева. Делян Певски е упоменат като медиен магнат 32 пъти, в това число около избора с поддръжката на Движение за права и свободи на Георгиева, която няма медиен опит и е приключила земеделска стопанска система. Сделката за Нова броудкастинг груп от 2019 година е избрана като завладяване от страна на братята Кирил и Георги Домусчиеви и се добавя, че последвало назначение на хора от " Канал 3 " и начало на проправителствени репортажи и положително отразяване на Пеевски.

Съвет за електронни медии, който в идващите дни би трябвало да дефинира новия общоприет шеф на Българското национално радио, се сглобява без да е обезпечено действителното присъединяване на жителите при номинирането на членовете му, споделят създателите на отчета.

Специално за България се споделя, че в продължение на повече от десетилетие главните медии са доминирани от дребна мрежа от авторитетни лица, които купуват огромни медии за политическо въздействие, като най-изявен измежду тях е Делян Пеевски, който стана обект на наказания от страна на Съединени американски щати през юни 2021 година поради хипотетичната му роля в необятно публикувана корупция ".

Посочва се, че в България към момента е допустимо политик да има медии посредством юридически лица или просто да упражнява надзор над избрани издания. " Независимите публицисти са по-малко на брой и по-слабо проведени, в сравнение с в други балкански страни. Към тях се реализира напън от страна на управляващите ", се споделя във въведението на отчета.

Анализът показва, че ръководството на ГЕРБ и на някогашния министър председател Бойко Борисов се е трансформирало в " синоним на широкоразпространена корупция, която проникна в българския медиен бранш. "

Според отчета способността на държавното управление на Борисов да въздейства и на медиите се дължи на три съществени фактора. Първият е ролята му в надзора на закупуването на огромни медии. Вторият е контролът му върху средствата от Европейския съюз, които могат да се дават на близки медии, които не са сериозни към властта, или да се употребяват за пазаруване на поддръжка. На трето място, контролът на Борисов върху медийния регулатор в България разреши антиконкурентните практики да бъдат неоспорвани, написа в отчета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР