Бруно Акрапович говори ексклузивно за предаването Код Спорт по ТВ+.

...
Бруно Акрапович говори ексклузивно за предаването Код Спорт по ТВ+.
Коментари Харесай

Акрапович: Мисля да се задържа дълго в ЦСКА |

Бруно Акрапович приказва извънредно за предаването " Код Спорт " по ТВ+. За повторно през годината ЦСКА търси треньор и в този момент още веднъж погледна към школата на някогашна Югославия. Вече всички знаят името му - босненецът Бруно Акрапович. Той е кадър на Бундеслигата, а като треньор е работил в Хърватия, Гибралтар и Македония. Но най-големите му триумфи и най-дългият интервал са в България с пловдивския Локомотив.

- Здравейте, господин Акрапович! Честито предопределение в ЦСКА! Колко време мислихте върху офертата?
- Още преди този момент си планирах моето персонално бъдеще и нямах предложения. Тази пристигна късно в четвъртък вечерта, на полувремето на Йънг Бойс - ЦСКА. Помислих добре, приказвах и го направих.

- Значи до момента в който гледахте мача на ЦСКА, мислехте върху офертата.
- Точно по този начин. Винаги вземам решение от вътре, от корема какво усещам. Мисля, че направената крачка е добра за бъдещето ми. Сигурен съм, че ще се оправим.

- С какво ви завоюва управлението на ЦСКА при договарянията?
- Не ме завоюва управлението, а тези четири букви - ЦСКА. Не е елементарно да поемеш подобен тим, знаем какви са условията и знам по какъв начин да оказа помощ. Г-н Ганчев имаше диалог с мен на най-сериозно равнище. Виждам, че задачите ни са в една и съща посока.

- Какво мислите за настоящия състав на ЦСКА?
- Много качествени играчи, които могат да играят равностойно против огромни тимове. Показаха го против Базел и Рома. Мисля, че могат повече.

- Като треньор на Локомотив (Пловдив) победихте ЦСКА през сезона с 2:1. Когато правихте разбор, къде видяхте слабите места на ЦСКА?
- Да не приказваме неприятно за предходните треньори и по какъв начин са работили. Не съм гледал толкоз върху съперника, а върху моите играчи. Дадох им самочувствие да покажат всичко допустимо. Знаем опциите и на единия, и на другия тим. Но в случай че имаш мотивация и огромно предпочитание, може да направиш доста по-големи неща, както стори ЦСКА против Рома. Там ЦСКА можеше елементарно да бие.

- Какво желаете да се промени в играта на ЦСКА?
- Искам да има повече самочувствие, да сме по-ангажирани, да нападаме повече, да играем прекрасен футбол, който да се харесва на многочислените почитатели.

- Кой мач на ЦСКА ви хареса най-вече през този сезон?
- Мачът против Базел беше извънредно добър. Нормално е, когато спечелиш с доста, да влезеш в групите на Лига Европа. Този дуел е направил усещане на всички.

- Кои футболисти на ЦСКА най-вече ви харесаха като фен?
- Тиаго и Али Соу. Занев ми харесва, Мазику, Жул Кейта, Санкаре, Ахмедов, Юрич, Гълъбов, Антов, Жеферсон. Много положителни футболисти. Надявам се да не съм не запомнил някой.

- Наближава зимен трансферен прозорец - какъв брой деен ще е ЦСКА на него?
- Зависи от мен, само че и от самите играчи. Ако извършват задачите, в случай че се показват на най-високо равнище, каквито са условията, щом си в ЦСКА, значи си направил добра крачка, няма потребност от промени. Ако имаме потребност, ще създадем нещо.

- Възможно ли е да поканите футболист на Локомотив (Пловдив)?
- В тази посока не мислим въобще. Те си имат свои проекти, свои играчи. Всеки си взема решение за своите футболисти.

- В ЦСКА има доста офанзивни играчи - проблем или разкош е това за тима?
- Може да е и едното, и другото. Зависи от гледната точка. Ако играеш нападателен футбол и може да се създадат пет смени, може да е огромно преимущество. Но може да има и недоволни играчи, които желаят да играят доста. Тук става въпрос за колектив, за работа на треньорите и самите футболисти да са дисциплинирани.

- Как обяснявате на един футболист, че в този мач би трябвало да остане отвън групата или би трябвало да е запаса?
- Със сигурност не му споделям, че е неприятен, просто имам други проекти. Не е въпрос на качества, а на концепцията ми. Футболистите сами би трябвало да ми покажат на подготовка, че не мога без тях и те ще играят.

- Голямата цел на ЦСКА е да стане първенец - смятате ли, че е допустимо този сезон?
- Всичко е допустимо. Зависи от нас, зависи и от съперника. Ако сме задоволително уверени, че можем да го създадем, ще се опитаме да вземем всяка опция.

- Вие сте побеждавал Лудогорец - допустимо ли е да го успехите в по-дълго съревнование, както е в този момент? Виждате ли недостатъци там?
- Всеки тим има недостатъци. Локомотив (Пловдив) сподели на Лудогорец какви недостатъци има. Зависи от материала, с който разполагаш в твоя тим, с цел да може да се възползваш от тези недостатъци.

- Колко мощна конкуренция ще бъде Локомотив на ЦСКА?
- Локомотив е първокласен отбор. Като проектант, като човек, който е избирал тези играчи, знам доста добре качествата им. Знам какви неповторими момчета са, съществени. Тези резултати не са инцидентни. Беше проект на един различен интервал и се видя, че е верен.

- ЦСКА има да изиграе още три мача в групите на Лига Европа. Мислите ли, че може да се случи нещо и вероятно класиране напред, за което ЦСКА сигурно не е любимец?
- Няма да се отхвърляме от опция да създадем нещо, което някои мислят за невероятно. С всеки късмет ще се опитаме да създадем нещо, което ще зарадва всички.

- Първият ви мач в шампионата ще е против Левски. Как е да се стартира във " Вечно дерби "?
- Офанзивно за три точки. Това е единственият жанр за ЦСКА.

- За първи път мачът ще е без аудитория - по какъв начин гледате на празните игрища? Не единствено в България, а съвсем в целия свят.
- Ужасно възприятие за всеки един - за треньорите, за играчите и за самите почитатели. ЦСКА - Левски е огромно дерби, а няма никой на стадиона! Ако някой го беше споделил преди години, щяхме да помислим, че не е естествен. Обаче нещата са такива и ги одобряваме. За никой не е елементарно. Ще се опитаме да създадем най-хубавото.

- С Локомотив много пъти бихте Левски. Какво е да се играе против " сините ", какъв противник са те?
- Доста се трансформираха, доста играчи напуснаха тима. Едно е дербито с ЦСКА, друго е, когато играе Локо. Въпросът не е за мотивация, а сега да си квалифициран за трите точки, да не мислиш за нищо друго, с изключение на за този мач.

- В Локомотив станахте прочут като човек на огромните мачове - по този начин ли се чувствате в действителност?
- Не, не се усещам по този начин. Това беше артикул на огромна, огромна работа от самото начало, до момента в който бях там. Само аз знам какъв брой мъчно беше и какви неща са били към мен. Уникално е възприятието да си свършиш работата, да си удовлетворен от себе си!

- Взехте три купи с Локомотив, като може да се каже, че във всичките мачове бяхте новобранци - против Ботев, против ЦСКА и против Лудогорец. С какво успяхте да успехите?
- Ако някой си мисли, че има новобранец на заключителен мач, той бърка. Мотивация, адреналин, предпочитание. В момента тимът доста да искаше да завоюва и го направи.

- Казват, че сте човек, който държи на желязна дисциплинираност. Трябва ли футболистите на ЦСКА да се опасяват от вас?
- Изобщо не. Дисциплината е основана на схващане от самите играчи, от треньорския щаб и разпоредбите на клуба. Ако кажем, че тренировката е в 8 часа, това не е въпрос на дисциплинираност, а е обмисляне на подготовка.

- ЦСКА е най-големият тим в треньорската ви кариера до момента - имате ли някакви терзания преди да започнете работа?
- Ако имам терзания, евентуално не е от това, че съм в най-големия клуб в България. Радвам се за тази опция да покажа своите качества и ще направя всичко допустимо. Притеснения нямам.

- ЦСКА много постоянно сменя треньорите в последните години - страхувате ли се, че може да не изкарате дълго?
- Това беше и повода да пристигна някой, който ще остане малко по-дълго. Мисля да съм верния човек.

- Почти цялата ви кариера като футболист е била в Германия. Мечтаете ли един ден да водите тим от Бундеслигата?
- Всеки мечтае да направи хубава кариера. Ако идната крачка е Бундеслигата, всеки би се радвал. Но не мисля за толкоз дълъг интервал. Не мисля за предишното, а единствено се съсредоточвам върху това, което следва.

- Може ли ЦСКА да бъде трамплин за треньор като вас? Очевидно сте упорит човек, а в историята от " алените " са тръгнали доста огромни български футболисти, а и освен за чужбина.
- Тук се прави неточност. Аз виждам ЦСКА като доста, доста огромен тим. Да го приемаш единствено като трамплин не е почтено. Това е нещо неповторимо да съм тук и се веселя на работата. Не го виждам като на крачка сред нещо друго, а като нещо доста красиво. Радвам се да съм тук!

- За три години какво научихте за българския футбол?
- Научих, че са нужни мотивация и предпочитание да се реализира нещо, както и тактическа подготовка, която е доста значима за футболистите. Така може да промениш доста неща.

- Харесва ли ви в България изобщо?
- Много ми харесва.

- Кое най-вече?
- Природата, харесват ми хората. Обичам да се разхождам на хубави места. Винаги се веселя, когато имам свободно време, да го направя.

- Помните ли по какъв начин решихте през 2017 година да приемете офертата на Локомотив?
- Много добре.

- И по какъв начин стана?
- Стана посредством Ивайло Петев, който ме познава от Хърватия. Попита ме дали бих приел оферта. Казах, че ще дойда в Пловдив да приказвам с хората. Първата среща беше в София и доста бързо се разбрахме.

- Как реагира Христо Крушарски, когато му казахте, че отивате в ЦСКА?
- Не се зарадва доста.

- Една част от почитателите на Локомотив ви изпратиха с овации, а други ви оповестиха за изменник. Какво бихте споделили на последователите на пловдивския отбор?
- Само аз знам през какъв интервал съм минал. Не желая никой да ме схваща, тъй като не може да ме разбере. Искам да кажа на почитателите на Локо, че ги обичам всички. И тези, които ме плюят, и тези, които са ми поискали нещо положително. И последно да им кажа - дано затворят очи и да си помислят за хубавите неща при мен и трите купи, по-късно дано си отворят очите и да продължат напред.

- Вие сте човек на света - бил сте в Хърватия, Македония, Германия, Гибралтар, България. Къде най-вече ви хареса?
- България.

- Не го казвате, тъй като в този момент работите тук?
- Не. Както казахте, работих на доста места, само че тук съм привикнал. Езикът ми е непосредствен, уповавам се да науча още повече български. Искам да внушавам респект хората, както и себе си. И да не преставам в сполучлива посока.

- От кой треньор най-вече сте научил във вашата кариера?
- Волфганг Франк и Йосип Куже - двама от треньорите на Майнц, които към този момент са умряли. Но научих доста и от твърди треньори като Еде Гайер в Енерги (Котбус), Феликс Магат и Херман Герланд, който в този момент е асистент в Байерн.

- А в този момент като човек, който от дълго време е ментор, на кой треньор в света най-вече ви харесва работата?
- Преди мача с Тотнъм, мислех, че е Пеп Гуардиола. Но след дуела доста ми хареса Моуриньо. Като приказвах с него, видях какъв брой естествен човек е. Колко е прочут, специфичен, а пък естествен! Много ми харесва и желая да има доста триумфи!

- Какво си помислихте, когато видяхте, че Моуриньо е на десетина метра от вас?
- Помислих, че и той е човек. Бъзиках се с един другар, който ме попита какво първо ще му кажа. Аз съм Бруно, а ти по какъв начин се казваш?

- Ако Локомотив беше победил Тотнъм, щяхте ли да бъдете треньор в България сега?
- Да, за какво не! Смятам, че от огромните мачове учиш доста, обаче би трябвало да останеш твърдо на земята. Трябва да продължаваш да учиш и да даваш знанията си на играчите. Радвам се първо на работата. Когато съм на терена, не помня всичко друго. Искам да давам знанията си на футболистите и да създадем нещо особено. Понякога съумявам.

- Освен с Моуриньо, сте имал срещи и с Юрген Клоп - бихте ли разказали?

- Юрген Клоп е неповторим човек и неповторим треньор. Имахме едни и същи треньори.

- Нека кажем, че сте играли дружно - един до различен.
- Да, играхме дружно три години и се учихме от същите треньори. Стилът на игра, който желае и той, а и аз, е от Йосип Куже. Записвах си някои неща, само че очевидно и той го е правел.

- Става въпрос за времето ви в Майнц - какъв беше Клоп като футболист?
- Много нервозен. Както вика в този момент на линията, по този начин беше и като футболист. Ако изпусне някое положения, жилите му изскачат на врата. Става и вика на всички.

- Преди да дойдете в България какви усещания имахте от българския футбол и какви са ви сега?
- Преди да дойда в България не знаех нищо.

- Имал сте български съотборник - Цанко Цветанов.
- Да, сещам се. Винаги българите са ми харесвали като хора. Веселин Геров ми е добър другар, Цанко Цветанов - постоянно усмихнати, имаха хубаво въодушевление. Само тях познавах от България. След това тук се срещнах и с други хора. Харесва ми България.

- Колко другари имате в България към този момент?
- Много. Истински другари, които ми желаят триумф. Искам да им благодаря!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР