Броят на заразените деца е рекорден, заяви математикът Лъчезар Томов.

...
Броят на заразените деца е рекорден, заяви математикът Лъчезар Томов.
Коментари Харесай

Математикът Лъчезар Томов прогнозира по 35 000 новозаразени на ден у нас

Броят на инфектираните деца е рекорден, съобщи математикът Лъчезар Томов. В момента данните демонстрират, че у нас за инфектирани 1208. Според него доминантността на разновидността „ Омикрон “ към този момент се случва.

" В момента 10 души заразяват 16, което също е рекордно в България “, сподели Томов.

„ Сега виждаме огромен скок на заразяване при децата и рекордни проценти. 1208 са инфектираните деца през днешния ден “, добави той.

„ Когато вирусите еволюират към по-голяма инфекциозност, в действителност еволюират към по-равномерно разпространяване по възрастови групи, защото се приспособяват към човешкия геном “, изясни математикът.

Той предвижда, че най-вероятно инфектираните дневно са към 35 000, само че нямаме толкоз проби, с цел да се открият. Повече от 10 000 теста дневно не могат да се вършат, добави той пред БТВ.

По думите му сега за 8-9 дни болните в болница са скочили от 4100 на над 5200.

„ В момента делът на интензивните е 12% по отношение на всички. Има доста висок дял на активност по отношение на възрастта, която е доста ниска. Излиза, че „ Омикрон “ или е дори по-тежък от „ Делта “, или излиза, че не се тества добре и се изпускат доста случаи “, счита Лъчезар Томов.

„ Има тежки случаи при децата, които се лекуват с месеци. Ако заразим 1,5 милиона деца, 500 ще са тежките случаи в границите на месец “, пресметна математикът.

Той си изяснява дребния брой позитивни проби в учебно заведение с това, че тестването е неефективно.

Според Томов тази вълна у нас няма да е доста къса поради дребния брой имунизирани.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР