Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 душиНово

...
Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 душиНово
Коментари Харесай

Кошмарът продължава: Ново силно земетресение удари Турция тази сутрин

Броят на починалите в Турция и Сирия надвиши 4300 души

Ново земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е раздрусало централната част на Турция, заяви Европейският сеизмологичен център. Земетресението е записано тази заран в 05:13 часа българско време, оповестява БГНЕС.

Турция е в седемдневен печал поради жертвите на опустошителното земетресение. Броят на починалите в Турция и Сирия надвиши 4300 души след голям брой мощни земетресения наоколо до турско-сирийската граница. Най-големият от тях беше с магнитуд 7,8 по Рихтер. Дълбочината на земетресението е била доста дребна - едвам към 2 км.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия оповестяват, че над 5600 здания в няколко града са били изравнени със земята. Според оценки на представители на Световната здравна организация, е допустимо да са починали до 20 000 души.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 година, когато в източната провинция Ерзинджан умират 33 000 души. През 1999 година турският район Дузче претърпява земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, при което починаха над 17 000 души.

Европейски Съюз привиква спешна среща на Интегрирания политически отговор при рецесии поради земетресенията, които удариха Турция и Сирия. На срещата ще бъде разисквана координацията на ограниченията за поддръжка на Европейски Съюз за засегнатите райони.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи общонационален печал в страната за жертвите на двете трусове, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на печал в Турция ще продължи до 12 февруари в това число.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР