Броят на загиналите в конфликти по света надхвърли 238 000

...
Броят на загиналите в конфликти по света надхвърли 238 000
Коментари Харесай

238 000 са жертвите на конфликти през 2022 г.

Броят на починалите в спорове по света надвиши 238 000 души през предходната година, което е най-високият брой след геноцида в Руанда през 1994 година, оповестява Институтът за стопанска система и мир (ИИМ) в своя Глобален показател на мира, оповестен в Лондон, съобщи ДПА.

Глобалният показател на мира класифицира ситуацията  в 163 страни по света въз основа на 23 качествени и количествени индикатора, като сформира лист от най-мирната до най-размирната страна. Според показателя светът е станал по-малко кротичък за девета поредна година.

Миналата година най-вече жертви взе спорът в Тигре в Етиопия. Съобщава се, че през 2022 година в спора там са били убити над 100 000 души. Поне два пъти повече са умрелите вследствие на заболявания и апетит, породени от боевете сред етиопските и еритрейските държавни сили и бунтовниците от Народния фронт за избавление на Тигре (НФОТ/TPLF).

Руската инвазия в Украйна е на второ място с минимум 82 000 починали.

Сред индикаторите, взети поради в Глобалния показател на мира, са смъртните случаи вследствие на вътрешни и външни спорове, броят на убийствата, степента на милитаризация, износът на оръжия, тероризмът, политическата неустойчивост и броят на пандизчиите.

Оценяват се и икономическите разноски, свързани с въоръжените спорове. Миналата година тези разноски доближиха 17,5 трилиона щатски $, което подхожда на 13 % от международния брутен артикул.

Исландия, Дания и Ирландия са били най-мирните страни в света. На другия полюс са Афганистан, Йемен и Сирия.

България е на 30-то място. 

Австрия е на 5-та позиция, Швейцария е 10-та, а Германия е подобрила класирането си и е 15-та. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР