Броят на загиналите руски военни в Украйна вече надхвърли 50

...
Броят на загиналите руски военни в Украйна вече надхвърли 50
Коментари Харесай

Война в Украйна: Поне 50 000 руски войници са загинали

Броят на починалите съветски военни в Украйна към този момент надвиши 50 000 души, удостоверява „ BBC “.

През вторите 12 месеца на фронтовата линия – до момента в който Москва прокарваше така наречен си „ тактика на месомелачката “ – публицистите на медията са открили, че броят на жертвите е с близо 25% по-голям, в сравнение с през първата година. Руската редакция на „ BBC “, самостоятелната медийна група „ Медиазона “ и доброволци преброиха смъртните случаи от февруари 2022 година насам. Новите гробове в гробищата помогнаха да се дават имената на доста бойци. Екипите ни претърсиха и информация от открити източници – публични отчети, вестници и обществени медии. Според нашите констатации повече от 27 300 съветски бойци са починали през втората година на сраженията – отражение на това по какъв начин териториалните придобивки са коствали голяма човешка цена . Русия отхвърли да разяснява цифрите.

Терминът „ месомелачка “ се употребява, с цел да опише метода, по който Москва изпраща безмилостно напред вълни от бойци, с цел да се опита да изтощи украинските сили и да разкрие местоположението им пред съветската артилерия. Общият брой на починалите над 50 000 души – е осем пъти по-висок от единственото публично обществено самопризнание за броя на починалите, обещано в миналото от Москва през септември 2022 година Действителният брой на починалите руснаци евентуално ще бъде доста по-висок.

Нашият разбор не включва гибелта на опълченците в окупираните от Русия Донецк и Луганск – в Източна Украйна. Ако те бъдат добавени, броят на починалите от съветска страна ще бъде още по-висок.

Междувременно Украйна рядко разяснява мащаба на смъртните случаи на бойното си поле. През февруари президентът Володимир Зеленски съобщи, че са били убити 31 000 украински бойци – само че оценките, основани на американското разузнаване, сочат по-големи загуби.

Тактика на месомелачката

Най-новият лист на починалите бойци на „ BBC “ и „ Медиазона “ демонстрира суровата човешка цена на изменящата се тактичност на съветския фронт . Според разбора на изданието се вижда ясно по какъв начин през януари 2023 година, когато съветските военни стартират огромна атака в Донецка област в Украйна, броят на починалите внезапно се усилва. Според Института за проучване на войната, когато руснаците се борят за град Вухледар , те употребяват „ неефективни фронтални офанзиви “ в жанр „ човешка вълна “ . Според него „ сложният терен, неналичието на бойна мощност и неуспехът да се изненадат украинските сили “ са довели до дребни триумфи и високи бойни загуби .

Друг забележителен скок на починалите през времето на войната може да се види напролет на 2023 година, по време на борбата за Бахмут – когато наемническата група „ Вагнер “ оказва помощ на Русия да превземе града. Тогава ръководителят на „ Вагнер “ Евгений Пригожин прави оценка загубите на групата си по това време на 22 000 души .

Превземането от Русия на източноукраинския град Авдийвка през есента на предходната година също докара до различен скок на смъртните случаи при военните.

Преброяване на гробовете

Доброволци, работещи с „ BBC “и „ Медиазона “, преброяват нови военни гробове в 70 гробища в Русия от началото на войната. Гробищата са се нараснали доста, демонстрират въздушни фотоси. Например, на предоставени на медията фотоси на Богородското гробище в Рязан – югоизточно от Москва – се вижда, че се е появил цялостен нов сектор . Снимки и видеоклипове, направени на място, демонстрират, че множеството от тези нови гробове принадлежат на бойци и офицери, убити в Украйна .

По оценки на „ BBC “ най-малко двама от всеки петима починали съветски бойци са хора, които не са имали нищо общо с армията на страната преди нашествието . Самюел Кранни-Еванс, анализатор в региона на защитата от Кралския институт на обединените служби (Руси), изяснява:

„ В началото на нашествието през 2022 година Русия е била в положение да употребява професионалните си войски за осъществяване на комплицирани военни интервенции. Но доста от тези опитни бойци в този момент евентуално са мъртви или ранени и са сменени от хора с дребна подготовка или боен опит – като доброволци, цивилни и пандизчии. “

„ Тези хора не могат да вършат това, което могат да вършат професионалните бойци “ , продължава Кранни-Еванс и добавя:

„ Това значи, че те би трябвало да вършат неща, които са доста по-прости от тактическа позиция – което нормално наподобява е нахлуване към украинските позиции с артилерийска поддръжка. “

Вагнер против Министерството на защитата

Затворническите новобранци са от решаващо значение за триумфа на месомелачката – и нашият разбор демонстрира, че в този момент те биват убивани по-бързо на фронтовата линия.

Москва позволи на водача Евгений Пригожин да стартира да вербува в пандизите от юни 2022 година След това пандизчиите , трансформирали се в бойци , се борят като част от частна войска от името на съветското държавно управление. „ Вагнер “ имаше страховита известност за безмилостна бойна тактичност и брутална вътрешна дисциплинираност . Войниците можели да бъдат екзекутирани на място за оттегляне без заповед.  Групата продължава да набира пандизчии до февруари 2023 година, когато връзките ѝ с Москва стартират да се утежняват. Оттогава съветското министерство на защитата продължава същата политика.

През юни предходната година Пригожин провежда пресечен протест против въоръжените сили на Русия – и се опита да напредне към Москва, преди да се съгласи да се върне. През август той почина в самолетна злополука.

Последният ни разбор се концентрира върху имената на 9000 съветски пандизчии, за които знаем, че са били убити на фронтовата линия. За повече от 1000 от тях потвърдихме началните дати на военните им контракти и по кое време са били убити. Установихме, че при „ Вагнер “ тези някогашни пандизчии са оживели приблизително три месеца. Въпреки това, както успяхме да потвърдим без значение, тези, които са наети по-късно от Министерството на защитата, са живели приблизително единствено два месеца, написа изданието.

Министерството е основало армейски елементи , известни като взводове „ Бурята “ и формирани съвсем напълно от пандизчии . Подобно на затворническите отряди на „ Вагнер “ , съгласно известията тези отряди постоянно са третирани като ненужна мощ, хвърлена в борбата.

„ Бойците от „ Бурята “ са просто месо “ , съобщи предходната година пред „ Ройтерс “ един постоянен боец, който се е сражавал дружно с членове на „ Бурята “.

Неотдавна бойците на „ Бурята “ са изиграли значима роля в траялата месеци борба за завладяването на Авдийвка. Градът падна в ръцете на Русия преди осем седмици и представляваше най-голямата стратегическа и алегорична победа на бойното поле за Путин след Бахмут.

Пленници, изпратени напряко на фронтовата линия

По времето на „ Вагнер “ новите бойци в пандиза получават двуседмично военно образование , преди да се насочат към бойното поле. За разлика от тях, ние установихме, че някои новобранци от Министерството на защитата са били убити на фронтовата линия през първите две седмици от осъществяването на договорите им.

“BBC ” беседва със фамилиите на починали новобранци от пандизите, както и с към момента живи бойци, които описаха, че военното образование, предлагано от Министерството на защитата на новобранците от пандизите, е незадоволително. Една вдовица ни описа, че брачният партньор ѝ е подписал контракта си за работа в пандиза на 8 април предходната година – а три дни по-късно се е сражавал на фронтовата линия .

„ Бях сигурна, че ще има няколкоседмично образование, за което се приказва. И че няма да има от какво да се опасявам най-малко до края на април. “

Тя изясни, че е чакала да получи уведомление от него – само че е схванала, че е бил погубен на 21 април. Друга майка споделя, че е схванала, че брачният партньор ѝ е бил изместен от пандиза на бойното поле, едвам когато се пробвала да се свърже с него във връзка със гибелта на сина им, който също се е сражавал. Жената, която назоваваме Алфия, описа, че 25-годишният ѝ наследник Вадим – татко на близнаци – в никакъв случай не е държал оръжие, преди да бъде мобилизиран. Тя загатна, че не е могла да каже на брачна половинка си Александър за гибелта на сина им, тъй като той е бил „ отведен “ да се бие. Тя схванала за гибелта му едвам след телефонно позвъняване от различен пандизчия. Александър е израснал в Украйна, имал е семейство там – споделя Алфия – и е знаел, че е „ неистина “, че Русия е нахлула в Украйна, с цел да се бори с фашизма . Когато за първи път в пандиза идват вербовчици за армията, „ той ги прати по дяволите “, добавя дамата. Около седем месеца след гибелта на сина ѝ Алфия получава информация, че Александър също е погубен.

„ Бъдете подготвени да умрете “

Когато работят за „ Вагнер “, пандизчиите нормално подписват контракти за шест месеца. Ако оцелеят, бойците получават свободата си в края на контракта. Но от септември предходната година, според условията на Министерството на защитата, зачислените пандизчии би трябвало да се бият, до момента в който умрат или до момента в който войната завърши – което от двете настъпи първо.

Наскоро „ BBC “ чу истории за пандизчии, които молят роднините си да им оказват помощ да си купят подобаващи униформи и ботуши. Има и известия за пандизчии, които са изпратени да се бият без подобаваща екипировка, медицински материали или даже автомати „ Калашников “ .

„ Много бойци са имали непригодни за пердах пушки “ , написа съветският покровител на войната и блогър Владимир Грубник в канала си в Telegram и прибавя:

Какво би трябвало да прави един пехотинец на фронтовата линия без аптечка, лопата за копаене на окоп и със счупена пушка е огромна мистерия! “

Грубник, който се намира в окупираната от Русия Източна Украйна , твърди, че когато командирите разбрали, че някои оръжия са „ изцяло счупени “ , те споделили, че е „ невероятно “ да бъдат сменени.

Пушката към този момент беше разпределена на индивида и суровата военна администрация не можеше да направи нищо по въпроса.

Бивши пандизчии също разказват високата цена, платена от техните приятели .

„ Ако се запишеш в този момент, бъди подготвен да умреш, приятелю “ , безапелационен е Сергей в онлайн конгрес за бойците от „ Бурята “ и техните родственици, където се споделя информация. Той твърди, че е някогашен пандизчия, който от октомври се бори в поделение на „ Бурята “.

Друг член на форума споделя, че преди пет месеца се е включил към взвод от 100 бойци на „ Бурята “ и в този момент е един от едвам 38-те към момента живи.

„ Всяка бойна задача е като да се родиш още веднъж. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР