Броят на загиналите при неотдавнашното наводнение в Пекин нарасна до 33, като 18 все още са в неизвестност

...
Броят на загиналите при неотдавнашното наводнение в столицата на Китай
Коментари Харесай

Броят на загиналите при неотдавнашното наводнение в столицата на Китай нарасна до 33, включително петима спасители и още един 18 души остават в неизвестност

От Асошиейтед прес, 9 август 2023 г., 12:43 ч. Столицата на Китай нарасна до 33, включително петима спасители, а други 18 души остават в неизвестност, съобщиха официални лица в сряда, тъй като голяма част от северната част на страната остава застрашена от необичайно тежки валежи.

Дните на проливен дъжд засегнаха особено силно районите в планинските западни покрайнини на града, причинявайки срутването на 59 000 домове, щети на почти 150 000 други и наводнения на повече от 15 000 хектара (37 000 акра) обработваема земя, според градската управа.

Десетки пътища са повредени, заедно с повече от 100 моста, Ся Линмао, наместник в Пекин кметът, каза на пресконференция в сряда.

Броят на жертвите и щетите е актуален към вторник, каза Ся, добавяйки, че спасителните усилия продължават. Предвид нивото на щетите, възстановяването на пълните функции може да отнеме до три години, каза Ся. въздействието на тайфуна Доксури през уикенда, оставяйки десетки жертви и изчезнали. Провинция Хъбей, точно извън Пекин, претърпя едни от най-големите наводнения в региона. Наводненията в Жуоджоу, югозападно от Пекин, започнаха да намаляват в събота, позволявайки на някои от 125 000 евакуирани жители да се върнат по домовете си.

Междувременно други райони страдат от пареща лятна жега и суша, застрашаващи здравето на жителите и есенната реколта. Проливни дъждове връхлетяха Северен Китай от края на юли, прекъсвайки живота на милиони.

Шест души загинаха и четирима изчезнаха в град Шулан в североизточната провинция Джилин, който претърпя пет последователни дни на валежи, превръщащи улиците в реки и принуждаващи евакуация на десетки хиляди. Провинция Хейлундзян на север също претърпя изливане на реки от коритата си.

Най-смъртоносните и разрушителни наводнения в Китай в новата история бяха през 1998 г., когато загинаха 4150 души, повечето от които по поречието на река Яндзъ.

През 2021 г. повече от 300 души загинаха в централната провинция Хенан. Рекордни валежи наводниха столицата на провинцията Джънджоу на 20 юли същата година, превръщайки улиците в придошли реки и наводнявайки поне част от линия на метрото.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР