Броят на загиналите при инцидент с лодка в Нигерия нараства, тъй като десетки остават в неизвестност

...
Броят на загиналите при инцидента с лодка в Северна централна
Коментари Харесай

Броят на загиналите при инцидента с лодка в Северна централна Нигерия се е увеличил до 28, съобщиха службите за спешна помощ в понеделник, докато местните общности се мобилизираха в подкрепа на засиленото издирване на десетки все още липсва.

Лодката, превозваща повече от 100 пътници, предимно жени и деца, се преобърна по река Нигер в неделя сутринта. Те са пътували към земеделските си земи в общността Гбаджибо, разположена на 251 км (156 мили) от Мина, столицата на щата Нигер, най-близкият източник за реагиране при извънредни ситуации.

Отне няколко часа, преди помощта да стигне до общността в област Моква поради отдалеченото му местоположение, а селяните наблизо бяха нащрек за тела, плаващи по реката, каза говорителят на Държавната агенция за управление на извънредните ситуации на Нигер Ибрахим Ауду пред агенция Асошиейтед прес .

Водолазите извадиха още четири тела от реката до понеделник сутринта, като най-малко 40 пътници се смятат за изчезнали, каза Ауду. Тридесет бяха спасени.

„Инструкциите са предадени на всички общности около това място, така че някои от тях да внимават [за тела]“, каза той.

„Операциите по търсене и спасяване са включени“

Фиделис Мбах от Ал Джазира, репортаж от столицата Абуджа, каза, че държавни служители в щата Нигер са на път за региона Моква, за да разберат какво се е случило в неделя, когато лодката се преобърна.

„Операциите по търсене и спасяване са в ход, като морската полиция, както и местните водолази помагат за намирането на оцелели и телата, които са били отнесени след инцидента“, каза той.

„Общностите взеха откритите тела за погребение, като много от тях все още чакат да намерят възможни оцелели.“

Губернаторът на Нигер Мохамед Умару Баго описа инцидента като „шокиращ и тъжен“ и нареди на държавните служби за спешна помощ да помогнат на засегнатите, според изявление, издадено от неговата служба. Той повтори колко е важно да се използват спасителни жилетки и да се избягват пренаселените лодки.

Остават опасения относно редовните и смъртоносни инциденти с лодки в Нигерия, най-гъсто населената страна в Африка, където редица отдалечени и крайречни общности нямат достъп до добри пътища, оставяйки реките единственото налично средство за транспорт.

Все още не е ясно какво е причинило последния инцидент, но персоналът на службите за спешна помощ каза, че може да е резултат от претоварване, състоянието на лодката или пречка за движението на лодката по водата.

Това е третият инцидент с лодка за една седмица в Нигерия. В събота най-малко 10 души загинаха, а други трима бяха изчезнали на езерото Нюва в щата Адамава в североизточната част на страната. Преди седмица лодка с 18 пътници се преобърна в квартал Фуфоре. Най-малко един човек загина при този инцидент, а друг е в неизвестност.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР