Броят на загиналите при атаката нарасна на 133 души, съобщи

...
Броят на загиналите при атаката нарасна на 133 души, съобщи
Коментари Харесай

Кои са Ислямска държава Хорасан и защо ще нападат Русия

Броят на починалите при офанзивата набъбна на 133 души, заяви съветският Следствен комитет.

Отговорност за атентата пое групировката " Ислямска страна ".

Ето информация за афганистанския клон на " Ислямска страна ", прочут като ISIS-K, и неговите аргументи да нападна Русия.

Какво е ISIS-K

" Ислямска страна Хорасан " (ISIS-K - Islamic State of Iraq and Syria - Khorasan), взела името си от остарял термин за района, който включва елементи от Иран, Туркменистан и Афганистан, се появи в Източен Афганистан в края на 2014 година и бързо си сътвори известност на изключителна грубост.

Един от най-активните районни филиали на бойната формация " Ислямска страна ", ISIS-K, бе белязан от спад на членска маса след пика през 2018 година Талибаните и американските сили им нанесоха тежки загуби.

Но Съединените щати гледат на групата като на продължаваща опасност. Генерал Майкъл Курила, шеф на Централното командване на Съединени американски щати, сподели пред Конгреса предишния март, че ISIS-K бързо развива способността да организира " външни интервенции " в Европа и Азия. Той предвижда, че ще може да засегне ползите на Съединени американски щати и Запада отвън Афганистан " единствено след шест месеца с малко или с никакво предизвестие ".

Атаките в самите Съединени американски щати са по-малко евентуални, сподели той.

Съединените щати обявиха в това време, че способността им да разузнават против екстремистки групи в Афганистан, такива като ISIS-K, е понижена след изтеглянето на американските войски от страната през 2021 г. 

Какви офанзиви е направила групата

В историята си ISIS-K е подхванала офанзиви против джамии във и отвън Афганистан.

По-рано тази година Съединени американски щати прехванаха информация, потвърждаваща, че групата е направила два атентата в Иран, при които починаха близо 100 души.

През септември 2022 година бойци на ISIS-K поеха отговорност за смъртоносния гибелен атентат в съветското посолство в Кабул.

Групата е виновна и за офанзива против интернационалното летище в Кабул през 2021 година, при която починаха 13 американски бойци и голям брой цивилни по време на безредната евакуация на Съединени американски щати от страната.

В четвъртък " Ислямска страна " пое отговорност за гибелен атентат пред банка в град Кандахар в Афганистан, при който бяха убити минимум трима души и бяха ранени 12, заяви локалната полиция.

 

Защо ще атакуват Русия

На фона на нападението на ISIS-K в Русия в петък, което може да се дефинира като трагична ескалация, специалисти споделиха, че групата се е опълчва на съветския президент Владимир Путин през последните години.

" ISIS-K се концентрира върху Русия през последните две години, като постоянно подлага на критика Путин в своята агитация ", сподели Колин Кларк от Soufan Center, основана в Ню Йорк изследователска група.

Майкъл Кугелман от основания във Вашингтон Wilson Center означи, че ISIS-K " вижда Русия като съизвършител в действия, които постоянно потискат мюсюлманите ".

Експертът добави, че групата също по този начин включва в редиците се бойци от Централна Азия, които имат свои аргументи да се оплакват от Москва. 

НАТО осъди офанзивата

" Недвусмислено осъждаме нападенията, ориентирани против гости на концерт в Москва. Нищо не може да оправдае сходно непоносимо закононарушение. " Това съобщи говорителка на 32-членния боен алианс НАТО, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на жертвите и техните фамилии ", сподели още тя.

В телевизионно послание съветският президент Владимир Путин сподели, че всички нападатели са били хванати, сервира съболезнованията си на околните на жертвите и разгласи 24 март за ден на народен печал.

Федералната работа за сигурност на Русия заяви, че по отношение на нападението са арестувани 11 души, в това число четиримата директно забъркани в офанзивата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР