Броят на заетите в индустрията за изнесени услуги в България

...
Броят на заетите в индустрията за изнесени услуги в България
Коментари Харесай

Заетите в сектора за изнесени услуги са спаднали през 2020 г., но приходите растат

Броят на заетите в промишлеността за изнесени услуги в България е намалял през 2020 година, само че делът й от Брутният вътрешен продукт се е повишил до 6.6% или 3.3 милиарда евро. Такива са главните данни в годишния отчет на ауторсинг асоциацията AIBEST, покриващ 677 компании. Общо приходите на всички сдружения в бранша са нарастнали с 11.2%, което е на половина на растежа от 22.5% през 2019 година, като повода обяснимо е пандемията.

Десетте най-големи компании имат доходи от 1.2 милиарда лева за предходната година, сподели
Временно с по-малко хора
Работещите в промишлеността са били 77 043 в края на 2020 година, с 1299 по-малко от предходната година. Според представители на сектора повода за лекия спад е замразеното наемане на нови чиновници и увеличеното текучество през част от предходната година.

" Първият коронавирус локдаун замрази назначението на нови чиновници, само че от средата на 2020 година пазарът се върна към нормалната си динамичност и сега дефицитът на фрагменти още веднъж е гореща тематика за фирмите от бранша ", съобщи при представянето на отчета Илия Кръстев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен шеф на A Data Pro.

Вече се следи възобновяване през 2021 година, като упованията са да се върне междинният годишен напредък на личния състав от интервала 2016-2020 година, който е към 9.8%. Което значи към 84 000 заети в края на тази година.

От общо 77 хиляди чиновници над 68% се занимават с експорт на бизнес процеси (BPO), а останалите - с IT процеси (ITO). Очакванията на бранша са до 2024 година общият брой на чиновниците в цялата промишленост да доближат 112 хиляди души. През предходната година фирмите са траяли да усилват разноските си за хонорари.

По доходи BPO също продължава да води пред ITO с 54.7% от общия оборот, само че делът на вторите се повишава с 1 процентен пункт. Нетната облага в бранша се е нараснала с 5.6% до 308 млн. лева
София с огромна преднина
Около 82% от всички работещи в промишлеността компании са основани в София, след която идват Пловдив, Варна и Бургас. Пловдив има максимален брой вторични офиси - 51, следван от Варна и София. Тези 122 сдружения с съществена база отвън столицата, са разпределени в 25 града из цялата страна.

" Най-големите хъбове за изнесени услуги остават огромните градове с университети - София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Бургас, Русе и Велико Търново също притеглят от ден на ден нови компании ", разяснява Илия Кръстев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Туризъм 2 Отбрана 3 Вечерни вести 1 Отбрана 2 Медийна сергия 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Туризъм 3 Отбрана
Все по-голям е делът и на задграничните притежатели измежду фирмите в промишлеността. Към август 2021 година 361 сдружения, или 53.3% от всички в отчета, са на вложители от 47 разнообразни страни. Най-много идват от Англия - 54, следвана от Съединени американски щати (49) и Германия (41). Любопитен факт е, че измежду непознатите притежатели има и такива от Киргизстан, Бахамите, Сирия и Армения.

Според представители на бранша офисите на сдруженията в промишлеността от ден на ден ще трансформират предназначението си, като ще извършват по-голяма обществена функционалност и ще бъдат центрове за образования и срещи. Хибридният модел на работа ще остане и след края на пандемията, чакат в сектора.

Броят на заетите в промишлеността за изнесени услуги в България е намалял през 2020 година, само че делът й от Брутният вътрешен продукт се е повишил до 6.6% или 3.3 милиарда евро. Такива са главните данни в годишния отчет на ауторсинг асоциацията AIBEST, покриващ 677 компании. Общо приходите на всички сдружения в бранша са нарастнали с 11.2%, което е на половина на растежа от 22.5% през 2019 година, като повода обяснимо е пандемията.Десетте най-големи компании имат доходи от 1.2 милиарда лева за предходната година, сподели
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР