Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява.

...
Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява.
Коментари Харесай

Авторитетен институт бие тревога за ядрените оръжия

Броят на нуклеарните бойни глави по света продължава да понижава. Налице обаче е тревожна наклонност на увеличение на разгърнатите нуклеарни бойни глави в световен мащаб, установи Стокхолмският интернационален институт за проучвания на мира (СИПРИ), представен от Българска телеграфна агенция.

Авторитетният мозъчен концерн разгласява през днешния ден годишния си отчет за обстановката с нуклеарните оръжия в света. Той регистрира превръщане на следената преди наклонност на понижаване на разгърнатите нуклеарни бойни глави и по едно и също време с това, че редица страни извършват широкообхватни и скъпи стратегии за модернизиране на нуклеарния си боеприпас.

По данни на СИПРИ при започване на тази година на Земята е имало 13 080 нуклеарни бойни глави - с 320 по-малко спрямо преди 12 месеца и под една пета от общото количество в в средата на 80-те години на предишния век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка. Съединените щати и Русия имат над 90 % от тези оръжия. Другите са разпределени сред останалите седем нуклеарни сили - Китай, Франция, Англия, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.

Броят на нуклеарните бойни глави, подготвени за разполагане, обаче се е нараснал през последната година от 3720 на 3825. Съединени американски щати и Русия са добавили по към 50. В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния вероятен миг с още пет години действието на двустранния контракт " Нов СТАРТ ", целящ да поддържа нуклеарните им арсенали на ниво под това по времето на Студената война. В момента Русия разполага с общо 6255 нуклеарни бойни глави - със 120 по-малко спрямо преди година. Съединени американски щати имат 5500 - понижение от 250, по данни на СИПРИ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР