Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява.

...
Броят на ядрените бойни глави по света продължава да намалява.
Коментари Харесай

Тревожен доклад: Увеличава се броят на разгърнатите ядрени бойни глави по света

Броят на нуклеарните бойни глави по света продължава да понижава. Налице обаче е тревожна наклонност на увеличение на разгърнатите нуклеарни бойни глави в световен мащаб, установи Стокхолмският интернационален институт за проучвания на мира (СИПРИ), представен от международните организации.

Авторитетният мозъчен концерн разгласява през днешния ден годишния си отчет за обстановката с нуклеарните оръжия в света. Той регистрира превръщане на следената преди наклонност на понижаване на разгърнатите нуклеарни бойни глави и по едно и също време с това, че редица страни извършват широкообхватни и скъпи стратегии за модернизиране на нуклеарния си боеприпас.

По данни на СИПРИ при започване на тази година на Земята е имало 13 080 нуклеарни бойни глави - с 320 по-малко спрямо преди 12 месеца и под една пета от общото количество в в средата на 80-те години на предишния век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка.

Съединените щати и Русия имат над 90 % от тези оръжия. Другите са разпределени сред останалите седем нуклеарни сили - Китай, Франция, Англия, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.
Броят на нуклеарните бойни глави, подготвени за разполагане, обаче се е нараснал през последната година от 3720 на 3825. Съединени американски щати и Русия са добавили по към 50.

В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния вероятен миг с още пет години действието на двустранния контракт " Нов СТАРТ ", целящ да поддържа нуклеарните им арсенали на ниво под това по времето на Студената война.

В момента Русия разполага с общо 6255 нуклеарни бойни глави - със 120 по-малко спрямо преди година. Съединени американски щати имат 5500 - понижение от 250, по данни на СИПРИ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР