Броят на убитите по света журналисти е скочил с 50

...
Броят на убитите по света журналисти е скочил с 50
Коментари Харесай

Броят на убитите журналисти е скочил с 50 процента през 2022 г.

Броят на убитите по света публицисти е скочил с 50 % през 2022 година спрямо предходната година, като внезапното нарастване значително се дължи на набези в Украйна, Мексико и Хаити, съобщи Асошиейтед прес.

Според отчет, оповестен през вчерашния ден от нюйоркския Комитет за отбрана на публицистите, минимум 67 медийни чиновници са били убити през 2022 година, което е най-високият брой от 2018 година насам.

Журналисти от трите страни споделят, че поради нарасналата заплаха работят под извънреден стрес.
Това е изключително очевидно в Хаити, където през 2022 година са били убити седем публицисти – голям брой за дребна островна страна с 12 милиона население, отбелязва организацията.
Някои са станали жертва на нападателни улични банди, които на процедура са завладяли столицата Порт о Пренс, а минимум двама са били убити от полицията.

Комитетът за отбрана на публицистите означи, че повече от половината – 35 от всичките 67 убийства, са осъществени в три страни: Украйна, Мексико и Хаити. По данни на комитета в Мексико случаите са 13, а съгласно други източници – 15, което би означавало, че 2022 година е била най-смъртоносната за мексиканските публицисти от най-малко 30 години. В разкъсваната от война Украйна са убити 15 новинари, декларира още КЗЖ.

Негови данни удостоверяват, че 41 от всички 67 публицисти са изгубили живота си „ в директна връзка с работата си “, а аргументите за останалите 26 случая се проверяват.

Неправителствената организация прибавя, че публицистите, които отразяват войната в Украйна, „ са изправени пред голям риск “.

„ Работещи в медиите постоянно са ранявани, защото до момента в който отразяват спора има бомбардировки, а някои оповестяват, че са взимани на прицел от съветските сили “, се твърди още в отчета.

В Мексико случаите се дължат на смъртоносната композиция от насилието на наркобанди, политическа корупция на локално ниво и безотговорност за причинителите.

Списъкът с убийствата на публицисти през 2022 година се добавя и от четирима във Филипините. По двама са били убити в Колумбия, Бразилия, Хондурас, Бангладеш, Индия, Мианмар, Сомалия и Чад.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР