Броят на убитите пешеходци е скочил с над 30% само

...
Броят на убитите пешеходци е скочил с над 30% само
Коментари Харесай

МВР иска още 4 млн лв за нови камери на пътя

Броят на убитите пешеходци е скочил с над 30% единствено за година

Министерство на вътрешните работи желае да му се провиснал още 4 млн. лева, с които да купи нови камери за вписване на пътните нарушавания. Това излиза наяве от оферти, импортирани за разглеждане в държавната комисия по сигурността на придвижването по пътищата. Сумата ще пристигна от пари, които се събират от санкции, наложени за нарушавания на разпоредбите за придвижване, написа в. Сега.

Около 2.4 млн. лева ще костват 20 нови стационарни камери, излиза наяве от предлагането. Всяка от тях е на цена 120 хиляди лева Отделно от това Министерство на вътрешните работи желае и над 1.8 млн. лева за 28 портативни камери с единична стойност 65 хиляди лева Миналата година КАТ получи 28 съвременни камери.

В понеделник шуменската полиция направи проява на новата си камера. Тя може да снима колите от към 600 метра и автоматизирано издава фиш без човешка интервенция. Техниката може да работи и през нощта и да следи по три автомобила по едно и също време. Новите камери не могат да бъдат уловени от антирадарите, употребявани от водачите, настояват от Министерство на вътрешните работи. " Това устройство може да засича нарушавания на скоростните режими в няколко ленти и в няколко направления. Измерената скорост е безупречна, защото се прави с лазерен уред. В устройството има конфигуриран програмен продукт за различаване на регистрационните номера. Т.е. при снимане автоматизирано се разпознава номерът на автомобила, като след това автоматизирано се изготвя и справката за благосъстоятелност ", изясни инспекторът в КАТ-Шумен Веселин Георгиев пред БНР. В края на предишния месец новата си камера сподели и полицията в Хасково.

Миналия петък вътрешният министър Валентин Радев загатна, че на пътя ще се върнат устройствата, които снимаха от движещи си коли. " Не ме карайте да споделям какви нови ограничения ще има, само че ще има камери, които ще се движат по пътищата ", съобщи той в Народното събрание.

Не е ясно до каква степен новите уреди ще оказват помощ за понижаване броя на произшествията. И сега пътната полиция снима и издава фишове, само че резултатите не са изключително обнадеждаващи. Нарушителите нормално се измъкват от наказания, тъй като полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за санкциите. Дори когато бъдат връчени, огромна част от санкциите не се заплащат, тъй като куца процесът по събирането им.

Броят на жертвите при произшествия през предходната година е намалял минимално, сочат данните на държавната комисия. През 2017 година по пътищата са починали 682 души. Година по-рано броят на жертвите е бил 708.

За сметка на това се записва скок в броя на починалите пешеходци. През предходната година у нас са починали 157 пешеходци, заяви bTV. Година по-рано жетвите са били 118. В София са регистрирани единствено 2-ма починали, което е учудващо на фона на броя на хората и колите в столицата. Има понижение и в броя на потърпевшите пешеходци. През 2016 година в столицата са ударени 439 души, а през миналата година потърпевшите са 419.

Основните аргументи за злополуките си остават несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, лишаване на преимущество, погрешно изпреварване и приложимост на алкохол или друго упойващо вещество. Най-често нарушаванията се вършат от водачите - в над 95% от случаите. Нарушения на пешеходци са регистрирани при под 2% от злополуките.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР