Броят на убитите журналисти по света е скочил с 50%

...
Броят на убитите журналисти по света е скочил с 50%
Коментари Харесай

С 50% е скочил броят на убитите журналисти през 2022 г.

Броят на убитите публицисти по света е скочил с 50% през 2022 година по отношение на година по-рано, съобщава " Асошиейтед прес ".

Черната статистика значително се дължи на набези в Украйна, Мексико и Хаити.

По данни на нюйоркския Комитет за отбрана на журналистите най-малко 67 медийни чиновници са били убити през миналата година, което е най-високият брой от 2018 година насам.

Журналисти от трите най-засегнати страни показват, че поради нарасналата заплаха работят под извънреден стрес.

Това е изключително видимо в Хаити, където през 2022 година са били убити седмина публицисти - голям брой за дребна островна страна с население от 12 милиона души. Част от тях са станали жертва на нападателни улични банди, които на процедура са завладяли столицата Порт о Пренс, а най-малко двама са били убити от полицията.

Комитетът за отбрана на публицистите отбелязва, че над половината - 35 от общо 67-те убийства, са осъществени в три страни - Украйна, Мексико и Хаити.

По данни на комитета в Мексико случаите са 13, а съгласно други източници - 15, което би означавало, че предходната година е била най-смъртоносната за мексиканските публицисти от най-малко 30 години насам. В разкъсваната от война Украйна пък са убити 15 медийни чиновници.

41 от всички 67 новинари са изгубили живота си " в директна връзка с работата си ", а аргументите за останалите 26 случая се проверяват.

Комитетът показва, че публицистите, които отразяват войната в Украйна, " са изправени пред голям риск ".

" Медийни чиновници постоянно са ранявани при обстрел, до момента в който отразяват спора, а някои оповестяват, че са взимани на прицел от съветските сили ", отбелязва се в отчета на неправителствената организация.

В Мексико случаите се дължат на рисковата композиция от принуждение на наркобанди, политическа корупция на локално ниво и безотговорност за причинителите.

Списъкът с убийствата на публицисти през 2022 година се добавя и от четирима във Филипините. По двама пък са били убити в Колумбия, Бразилия, Хондурас, Бангладеш, Индия, Мианмар, Сомалия и Чад.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР