Броят на убитите хора при екстремистки атаки намалява за втора

...
Броят на убитите хора при екстремистки атаки намалява за втора
Коментари Харесай

Терорът през 2016-а е засегнал повече страни, но има по-малко жертви

Броят на убитите хора при екстремистки офанзиви понижава за втора поредна година през 2016 година , само че повече страни са били наранени . Това демонстрира Глобалният показател на тероризма, оповестява " Франс прес ".

Индексът, който е формиран от австралийския Институт за стопанска система и мир, е открил, че е имало 25 673 жертви през предходната година поради терористични офанзиви, което е спад с 22 % от пика през 2014 г .

Отбелязва се доста понижение на жертвите в Сирия, Пакистан и Афганистан .

В 77 страни обаче е имало най-малко едно смъртоносно нахлуване , повече, в сравнение с от което и да е друго време в 17-годишната история на Глобалната база на тероризма, върху която показателят се основава.

Глобалният показател на тероризма дефинира намаляващия брой на жертвите " основната позитивна констатация " и " повратна точка в битката против радикалния ислямски екстремизъм ".

Отчита се, че най-голямото усъвършенстване е в Нигерия , където жертвите на тероризъм, осъществен от ислямската екстремистка формация " Боко Харам ", са спаднали с 80 % през предходната година.

Ала жертвите на терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) са се нараснали с близо 50 % през 2016 година, като по-голямата част от растежа - 40 % - е в Ирак.

Индексът открива " тревожни " трендове в разпространяването на тероризма в международен мащаб . Около 10 страни повече са били жертви на гибелен удар през предходната година спрямо 2015 година

Авторите на отчета също по този начин предизвестяват за опцията терористи, сражавали се за ДАЕШ в Ирак и Сирия, да се причислят към нови радикални групировки в други страни .

В Афганистан картината е била " комплицирана " през 2016 година, откакто талибаните ограничиха нападенията против цивилни, само че ускориха спора с държавните сили.

В Европа и други развити страни, 2016 година е била най-кървавата година във връзка с тероризма от 1988 г ., като се изключи офанзивите от 11 септември 2001 година в Ню Йорк.

Докладът хвърля виновността върху интензивността на ДАЕШ за продължаващия растеж на тероризма на Запад , като 75 на 100 от обвързваните с тероризъм жертви в тези страни са били дирижирани или въодушевени от терористичната формация от 2014 година насам.

" Налице е обща смяна към опростени офанзиви против нетрадиционни и по-меки цивилни цели ", означават създателите на показателя.

Те обаче са открили, че " намаляващият потенциал " на ДАЕШ е довел до внезапен спад в броя на жертвите през първата половина на 2017 г .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР